Hlavní obsah

Nepoučitelní lidé se kvůli svátkům zadluží i na celé roky

Lidé v Česku si před letošními Vánocemi berou víc půjček než loni, vyplývá to z nejnovějších dat úvěrových společností. Podle odborníků si v předvánočním období půjčuje každý šestý Čech.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Průměrně si Češi na Vánoce půjčují 7300 korun. A právě nižší částky řeší zpravidla půjčkou u nebankovní instituce. Některé nebankovní společnosti během posledního kvartálu dosáhnou až 75 procent ročního objemu poskytnutých půjček.

Právě předvánoční půjčky jsou pak podle odborníků přímo modelovými situacemi, jak se zadlužit dlouhodobě. Řada lidí si myslí, že jednoduchou malou půjčkou vyřeší nejen krátkodobou potřebu financí, ale současně i to, že ji budou schopni rychle splatit. Opak pak bývá většinou pravdou.

„V předvánočním období jsou lidé logicky pod větším tlakem na nutnost získávání financí. Zároveň se snižuje jejich schopnost vyhodnotit rizikovost půjčky a neuváženě podepisují nevýhodné smlouvy. Na vánoční dárky si půjčují lidé napříč věkovým spektrem, jedná se většinou o lidi finančně méně gramotné. Půjčky na vánoční nákupy jsou jedním z příkladů zahájení řetězce tvorby dluhů, který končí v oddlužení. Půjčené peníze pak splácejí řadu let,“ popsal Jan Malý ze společnosti VPI CZ, v. o. s.

Zrádné půjčky do pěti tisíc

Nabídka mnoha půjček je omezena výší 4999 Kč. Řada pochybných poskytovatelů nebankovních půjček totiž stále zneužívá toho, že na půjčky do 5000 Kč se nevztahuje zákon o spotřebitelském úvěru.

Co to pro spotřebitele znamená? Nemůže například využít čtrnáctidenní zákonnou lhůtu na odstoupení od smlouvy nebo půjčku splatit předčasně. Pokud se navíc nejedná o spotřebitelský úvěr, nemusí poskytovatel zkoumat bonitu klienta, tedy to, zda není předlužený.

Takové půjčky pak řadu lidí stahují do dluhové pasti, zejména když jsou s nimi svázány často drastické sankce za zpoždění či nesplácení.

„Úvěry s jistinou do 5000 Kč podléhají pouze obecné právní úpravě obsažené v novém občanském zákoníku. Podstatné je, že spotřebitel v takovém případě nemá nárok například na předsmluvní informace a vysvětlení podstatných náležitostí smlouvy, včetně např. informací o RPSN, a celkově je jeho právní postavení mnohem slabší než podle zákona o spotřebitelském úvěru,“ říká Filip Hanzlík, hlavní právník České bankovní asociace.

Ministerstvo financí chce podle informací Práva tento stav změnit a uvažuje o zrušení spodní pětitisícové hranice pro spotřebitelské úvěry.

Přísnější pravidla – a větší ochrana spotřebitele – by se pak vztahovala na všechny půjčky bez rozdílu. Tento záměr vítají i někteří poskytovatelé.

„Jsme přesvědčeni, že zrušení spodního limitu by trh nebankovních úvěrů vyčistilo od nesolidních poskytovatelů a významně by zvýšilo bezpečí a komfort zákazníků,“ říká Kateřina Černovská, předsedkyně představenstva Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů (APNÚ).

Například Friendly Finance půjčují až 10 000 Kč, Crediton až 20 000 Kč, společnost Zaplo Finance až 12 500 Kč a současně od půlky prosince zvýšila limit první, bezúročné půjčky pro klienta z 5000 na 7500 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám