Hlavní obsah

Německé adventní trhy otevírají, ale ne všechny. V Drážďanech nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adventní trhy v Německu otevírají své brány, byť s přísnými pravidly. Vstup na ně mají jen očkovaní či ti, co prodělali covid. Prodejci jsou ale za to vděční, shodují se, že lepší otevřené trhy s opatřeními než zavřené. Moc dobře si uvědomují, že mnozí jejich kolegové z jiných spolkových zemí takové štěstí bohužel neměli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vánoční trhy v Německu se otevírají s restrikcemiVideo: Reuters/AP

 
Článek

„Samozřejmě musíme provádět kontroly, to je v pořádku... Ostatní vánoční trhy se musely zavřít, tady je naštěstí stále otevřeno,” říká jeden z prodejců v Kolíně nad Rýnem Alex Salentino, který sám nadšeně propaguje takzvaná 2G pravidla (očkované či uzdravené), protože si uvědomuje, že mu právě tato pravidla umožňují dál podnikat.

Radost z otevřených vánočních trhů mají i samotní návštěvníci. Všechna opatření jako mimořádné policejní kontroly a prokazování, že jsou očkovaní či prodělali nemoc, považují za nezbytnou nepříjemnost, která jim ale umožní letos prožít tradičně předvánoční čas s přáteli a se svařeným vínem.

„Kontroly mi nevadí, naopak. I díky tomu, že všichni dodržují pravidla, si ten čas tady mohu skutečně užít,” říká návštěvník Alex.

Vánoční trhy 2023: Kdy a kde jsou v Brně, Ostravě, Olomouci a dalších českých městech

Vánoce

Na pozitivní změnu nálady upozorňují i strážníci, kteří provádějí na trzích kontroly. „Většina návštěvníků, které jsme zkontrolovali, byla ráda, že přísnější kontroly s ohledem na aktuální koronavirovou situaci probíhají. Přestože ještě před nedávnem byli všichni ze všech opatření trochu unaveni,” upozorňuje pro agenturu Reuters důstojník pro veřejný pořádek Tim Walther.

Bohužel ne všechna města měla to štěstí, že své trhy mohla otevřít. V rámci omezování veřejného života v oblastech, kde hrozí přetížení nemocnic, nemohli své trhy otevřít například v Drážďanech, kam každý rok zavítalo i několik desítek tisíc Čechů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Drážďanech nakonec vánoční trhy zrušiliVideo: Reuters

Zavřené trhy zůstaly v celém Sasku, Lipsku, ale i Bádensku-Württembersku a Braniborsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaké dárky potěší naše seniory

Potěšit jakýmkoliv dárkem starší generaci, která s oblibou tvrdí, že vše již má a nic nepotřebuje, nebývá snadné. Pokud tedy stále váháte a nevíte si rady,...

Výběr článků

Načítám