Hlavní obsah

Největší adventní věnec mají v Oticích na Opavsku

Právo, Jiří Tomaškovič

Největší adventní věnec je v Oticích na Opavsku. Místní ho stavěli čtyři dny. Celý týden jim zabral sběr větví, chvojí a dalšího materiálu potřebného k jeho výrobě. Teď se v Oticích na Opavsku mohou pyšnit zřejmě největším adventním věncem v České republice. Jeho vnější průměr je 18,2 metru, čímž překonali dosavadní rekord nejméně o dva metry.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Adventní věnec v Oticích na Opavsku má průměr přes 18 metrů a místní ho vyráběli čtyři dny.

Článek

„S nápadem postavit takový věnec přišel jeden místní občan, který někde viděl patnáctimetrový věnec. Zprvu jsme se chtěli zapsat do knihy rekordů, ale stojí to příliš peněz. Tak ho máme jen tak pro radost,“ přiblížil starosta Otic Vladimír Tancík (Bezpečné a zdravé Otice).

Poprvé se u něj lidé sešli o první adventní neděli 2. prosince. Od té doby to každou další neděli v 17 hodin opakují. „Jak se patří u adventního věnce i my rozsvítíme vždy jednu svíci,“ pověděl starosta. Ta ale svítí jen chvíli. „I kvůli bezpečnosti jsou místo svíček led světýlka,“ objasnil starosta.

Na výrobě se podílelo sedm lidí, kterým pomáhali pracovníci Veřejné služby, děti z mateřské i základní školy nebo třeba zahrádkáři. „Lidé nám nosili větve i celé stromy ze svých zahrad. Co se v okolí našlo, to jsme k výrobě použili,” popsal Tancík.

Asi nejvíce lidí se u rekordního věnce sejde na Štědrý den. “Máme v obci takovou tradici. Říkáme jí Štědrodenní koncertování. Letos bude ve 14 hodin u adventního věnce. Místní pozounisté nám u něj zahrají, dáme si trochu punče a rozejdeme se k večeři,” pověděl otický Starosta.

O zapsání věnce do knihy rekordů Otičtí letos neuvažují. Možná v příštím roce, kdy místní postaví adventní věnec znovu.

Reklama

Související témata:

Související články

Oblíbeným vánočním dárkem je čokoláda

Téměř každý desátý Čech kupuje jako dárek čokoládu. I proto se v předvánočním období zvyšuje nejen poptávka po čokoládě, ale i její nabídka. Loni uvedli...

Výběr článků

Načítám