Hlavní obsah

Nejpodivnější vánoční strom vztyčili v Belgii

Novinky, Michaela Cmíralová
Hasselt, Belgie

V belgickém městě Hasselt vyrostl v pátek opravdu netradiční vánoční strom. Celý je totiž poskládán z kuchyňského nádobí. U místních vyvolává rozporuplné názory a většině uprostřed historického náměstí města dokonce i vadí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vánoční strom, jaký jste ještě neviděliVideo: Reuters

 
Článek

Základem celého stromu je obří kovová konstrukce vytvořená ve tvaru stromu. Na ní je navrstveno porcelánové nádobí. Podle místostarostky města Karolien Mondelaers talířky, šálky a hrníčky symbolizují tradiční myšlenku Vánoc o společném sdílení času.

„Vánoce jsou oslavou, která lidi přivádí k sobě, ke společnému stolu, kde jsou společně v příjemné a útulné atmosféře a tak jsme požádali občany městečka, aby přinesli své nádobí. Tři tisíce lidí nám přispělo a poskytlo nám své vlastní porcelánové sety a z toho všeho jsme pak vytvořili tento vánoční strom, který symbolizuje útulnost a také solidaritu,“ říká Mondelaers.

Netradiční strom vznikal týden

Aby tento projekt mohl vůbec vzniknout, město oslovilo všechny své občany, aby se do něj zapojili a přispěli vlastním nádobím. Poskládat veškeré talíře a hrníčky dohromady zabralo asi týden.

Vánoční strom měří devět metrů na výšku a šest metrů na šířku a stojí přímo uprostřed historického náměstí. Místní i turisté na něj mají velmi rozporuplné názory. Pro většinu lidí je strom uprostřed historického centra trnem v oku.

„Nevypadá to jako nic. Upřímně, tohle opravdu není můj šálek kávy. Vánoce by měly být prostě zelené,“ řekl starší kolemjdoucí. „Opravdu nevím, co si o tom mám myslet. Určitě je to ale ojedinělé,“ dodal další.

Vánoční strom zůstane na náměstí do 7. ledna. Organizátoři projektu prohlásili, že po odstrojení stromu plánují veškeré nádobí rozbít na kousky a použít je na vytvoření mosaiky, která bude následně vystavena na místním parkovišti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám