Hlavní obsah

Na východě Evropy stále stoupá prodej vánočních stromků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Navzdory postupující sekularizaci (potlačení vlivu náboženství) a odklonu od tradičních hodnot význam vánočních svátků pro obyvatele východní Evropy neklesá. Vánoční stromeček takovou tradicí beze sporu je. A má své místo téměř v každé domácnosti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ve východní Evropě, podle dánských pěstitelů vánočních stromků, dokonce jejich prodej rok od roku roste.

Během letošní sezóny se prodá zhruba 70 miliónů stromků, což je o 20 miliónů víc než před patnácti lety. Vzhledem k urbanizaci a rostoucí prosperitě ve východní Evropě stoupá prodej především zde.

„Lidé se z venkova stěhují do měst, čímž roste prodej tohoto zboží, protože už není tak jednoduché dojít si uříznout stromek do lesa,“ říká předseda dánské asociace pěstitelů stromků Kaj Ostergaard.

Soumrak umělých stromků?

Peder Ostbjerg, ředitel společnosti Green Team Group, největší firmy produkující stromky na světě, tvrdí, že prodej živých stromů se v roce 2020 zvedne až na 85 miliónů.

Podle něj je západoevropský trh poměrně stabilní, zatímco na východě prodej stále stoupá. Jedním z důvodů je i návrat od umělých k živým jehličnanům.

Ceny zřejmě porostou, protože německé stromky poškodily kruté mrazy loňské zimy. Německo a Dánsko jsou přitom největšími producenty tohoto sezónního zboží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám