Hlavní obsah

Na Vánoce zkuste i něco netradičního. Medové koule určitě zaujmou

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strančice

Vedle tradičního lineckého, rohlíčků, úlků a dalších je i mnoho dalšího cukroví, které tolik lidí nezná. Letos můžete okouzlit s ne tolik obvyklými medovými koulemi, po kterých se určitě jen zapráší.

Na Vánoce zkuste i něco netradičního. Medové koule určitě zaujmouVideo: Novinky

 
Článek

Cukrář Jan Moučka z rodinné cukrárny ve Strančicích se s námi podělil o ne tolik známý recept na medové koule. Zajímavé na něm je, že se nejdřív upeče korpus, který se následně rozmixuje a pracuje se s ním dál.

INGREDIENCE

Na korpus

  • 200 g moučkového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • jedlá soda
  • 4 pl medu
  • 2 vejce
  • 60 g másla

Na kuličky

  • kondenzované (karamelové) mléko (salko)
  • máslo (celé)

POSTUP:

  • Suroviny na korpus smícháme dohromady.
  • Vytvoříme těsto, které následně vyválíme na plech.
  • Vložíme do trouby a pečeme na 150 stupňů do zlatova.
  • Po upečení dáme těsto vychladit.
  • Po vychladnutí těsto rozmixujeme na sypkou hmotu.
  • Třetinu z rozmixovaného těsta si dáme stranou.
  • Zbytek dáme do misky, přidáme kondenzované mléko a máslo a vytvoříme hmotu.
  • Z hotové hmoty následně tvoříme kuličky, které ve zbytku rozmixovaného těsta obalíme.
  • Na závěr dáme kuličky vychladit do ledničky a je hotovo.

Historie pečení cukroví sahá až do 16. století, kdy jej pekli pohané, aby ochránili rodinu, zvířata, ale i dům před temnými silami. Vánoční cukroví totiž dle nich mělo tajemnou moc a vázalo se k němu mnoho rituálů, mýtů a pověr.

Například podle pověr je důležité dávat pozor jak při přípravě těsta, tak při samotném pečení. Když hospodyňka cukroví spálí, čeká ji vážná nemoc, naopak, když se jí podaří, znamená to v příštím roce hodně zdraví.

Recept na ořechové pracny podle uznávaného cukráře

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám