Hlavní obsah

Na Staroměstské náměstí v Praze dorazil vánoční strom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Symbolem hlavních trhů v Praze bude letos jednadvacetiletý smrk, který do metropole dorazil až z Jizerských hor. Logistika celé akce byla letos kvůli nepřístupnému terénu, ve kterém strom rostl, mimořádně složitá.

V neděli strom pokáceli v těžko přístupném terénu v Jizerských horách Video: Novinky

 
Článek

O půlnoci vyjel kamion s naloženým stromem z areálu v Průmyslové ulici, kam ho dopravili po skácení už v neděli v noci. Okolo půl jedné ráno pak téměř třicetimetrový kolos dorazil na Staroměstské náměstí.

Další dvě hodiny pak trvalo strom vztyčit a usadit do připraveného otvoru, s čímž výrazně pomáhal jeřáb.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Strom na Staroměstské náměstí putoval tentokrát až z Jizerských hor. Sundat ho z návěsu a vztyčit v noci na úterý trvalo dvě hodiny.

Dar z Jizerských hor

Strom Praze věnovali manželé Kozderkovi, na jejichž pozemku v Dolní Černé Studnici na Jablonecku rostl. K zemi by přitom šel tak jako tak, protože ohrožoval sousední nemovitosti.

Vánoční trhy v Praze: Kdy a kam zajít na svařák a trdelník

Vánoce

„Vybírali jsme z 35 stromů, tenhle vyhrál díky svému tvaru a bohatému ovětvení, ale dlouho jsem se zdráhal, než jsme dali palec na to, že absolvujeme takhle náročnou operaci i po té logistické stránce. Od začátku byl hlavním favoritem, ty další stromy byly u České Lípy a na Šumavě, ale tenhle přes svoji náročnou polohu prostě zvítězil,” řekl novinářům předseda představenstva Technologie hlavního města Prahy Tomáš Jílek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Strom během kácení jistil jeřáb.

Kvůli sílící pandemii Praha i letos zrušila slavnostní rozsvícení stromu, na které se na Staroměstské náměstí tradičně chodily podívat desítky tisíc lidí. „Advent je především čekáním na narození. Nepřipusťme, aby se na desítkách JIP proměnil ve svůj opak,” zdůvodnilo vedení města.

Praha zrušila kulturní program na vánočních trzích na Staroměstském náměstí

Vánoce

Loni se strom rozsvítil už o den dříve, než bylo v plánu, během plánované páteční technické zkoušky, po které však už zůstal svítit po zbytek adventu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám