Mořské ryby na vánočním stole
Treska s bramborovou krustou, pyré z bílých fazolí
Foto: Petr Hloušek, Právo
INGREDIENCE |
|
Fazolové pyré |
|
POSTUP:
- Ryby: Oprané filety z tresky osušte ubrouskem a osolte. Navrch naskládejte na tenká kolečka nakrájené brambory do tvaru šupin.
- Pomocí široké obracečky ryby opatrně vložte na pánev s tenkou vrstvičkou olivového oleje bramborami dolů.
- Opečte, a když začnou brambory zlátnout, porce tresky otočte, přidejte máslo a tymián a chvilku restujte.
- Pyré: Fazole namočte den předem do studené vody, nabobtnané fazole uvařte doměkka (osolte až ke konci vaření) a sceďte je.
- Na másle zpěňte cibuli s česnekem, přidejte uvařené bílé fazole, zalijte vývarem, tekutinu odvařte.
- Poté fazole zalijte smetanou, provařte, dochuťte a rozmixujte ve stolním mixéru do hladké konzistence.
Marinovaný losos
Foto: Petr Hloušek, Právo
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Filety z lososa zbavte kostí, tuku a kůže.
- Zasypte solí a cukrem v poměru 2:1, nasekanými bylinkami a zalijte citronovou šťávou.
- Nádobu s rybou uzavřete a nechte lososa marinovat po dobu 24 hodin.
- Poté filety opláchněte pod studenou vodou, abyste se zbavili přebytečné soli, a osušte.
- Nakrájejte je na tenké plátky a podávejte s bramborovým salátem.
Vynikající bramborový salát připravuje Lukáš Nevyjel z brambor uvařených ve slupce, dijonské hořčice, červené cibule, kaparů, hladkolisté petržele a ze zakysané smetany. K ochucení používá citronovou šťávu, sůl a cukr.
Zelná polévka s houbami, švestkami a mušle svatého Jakuba
Foto: Petr Hloušek, Právo
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Na oleji vypečte na kostky nakrájený špek a poté zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem.
- Přimíchejte papriku, nechte ji rozvonět a základ zalijte rybím vývarem. Přidejte scezené kysané zelí (šťávu si schovejte na případné dochucení) a na malé kostičky nakrájené brambory.
- Osolte a pozvolna vařte 10 minut, přidejte sušené houby a švestky, vařte dalších deset minut.
- Nakonec přilijte smetanu s rozmíchanou moukou, provařte a dochuťte.
- Mušle sv. Jakuba zprudka opečte na pánvi z obou stran podobně, jako když připravujete steak. Neměly by být přepečené ale ani syrové uvnitř. Podávejte je položené navrch zelňačky.
Komu se nechce do experimentu, zůstane u tradiční zelné polévky bez mušlí.
Ryba sv. Petra s cizrnou
Foto: Petr Hloušek, Právo
INGREDIENCE |
|
Příloha |
|
Teplá zálivka |
|
POSTUP:
- Na pánvi na olivovém oleji upečte mírně prosolené filety sv. Petra, ke konci přidejte máslo a ještě chvíli restujte.
- Mrkev, celer a uvařené brambory nakrájejte na stejně velké kostičky a opečte na másle do křupava.
- Předem namočenou cizrnu uvařte doměkka v osolené vodě, sceďte ji a přidejte ke směsi opečených brambor se zeleninou spolu s nakládanou perličkovou cibulkou. Osolte a opepřete.
- Do rendlíčku dejte vařit drůbeží vývar a přidejte sójovou omáčku, med, česnek, chilli, skořici a badyán.
- Zvolna vařte, po deseti minutách sceďte přes jemné síto. Zálivku podávejte zvlášť, teplou.