Hlavní obsah
Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

Mořské ryby na vánočním stole

Mořské ryby jsou vodou na gastronomický mlýn především pro strávníky, kteří nemají rádi kapra. Zkuste ozvláštnit vánoční tabuli rybami a mušlemi z oceánů. Módní fusion vaření, tedy propojení různých kuchyní a stylů, vám dnes představí šéfkuchař pražské restaurace Nota Bene Lukáš Nevyjel. A bude to v ryze vánočním duchu.

Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz
Mořské ryby na vánočním stole

Treska s bramborovou krustou, pyré z bílých fazolí

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 800 g bílého tresčího masa – filety bez kůže
  • 100 g brambor
  • olivový olej
  • máslo
  • tymián
  • sůl
 Fazolové pyré
  • 150 g bílých fazolí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml čerstvé smetany
  • máslo
  • 2 šálky drůbežího vývaru

POSTUP:

  • Ryby: Oprané filety z tresky osušte ubrouskem a osolte. Navrch naskládejte na tenká kolečka nakrájené brambory do tvaru šupin.
  • Pomocí široké obracečky ryby opatrně vložte na pánev s tenkou vrstvičkou olivového oleje bramborami dolů.
  • Opečte, a když začnou brambory zlátnout, porce tresky otočte, přidejte máslo a tymián a chvilku restujte.
  • Pyré: Fazole namočte den předem do studené vody, nabobtnané fazole uvařte doměkka (osolte až ke konci vaření) a sceďte je.
  • Na másle zpěňte cibuli s česnekem, přidejte uvařené bílé fazole, zalijte vývarem, tekutinu odvařte.
  • Poté fazole zalijte smetanou, provařte, dochuťte a rozmixujte ve stolním mixéru do hladké konzistence.

Marinovaný losos

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 4 porce lososa
  • šťáva ze dvou citronů
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
  • svazek kopru
  • několik snítek listové petržele
  • špetka tymiánu

POSTUP:

  • Filety z lososa zbavte kostí, tuku a kůže.
  • Zasypte solí a cukrem v poměru 2:1, nasekanými bylinkami a zalijte citronovou šťávou.
  • Nádobu s rybou uzavřete a nechte lososa marinovat po dobu 24 hodin.
  • Poté filety opláchněte pod studenou vodou, abyste se zbavili přebytečné soli, a osušte.
  • Nakrájejte je na tenké plátky a podávejte s bramborovým salátem.

Vynikající bramborový salát připravuje Lukáš Nevyjel z brambor uvařených ve slupce, dijonské hořčice, červené cibule, kaparů, hladkolisté petržele a ze zakysané smetany. K ochucení používá citronovou šťávu, sůl a cukr.

Zelná polévka s houbami, švestkami a mušle svatého Jakuba

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 4 mušle svatého Jakuba (1 na porci)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 50 g špeku
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička hladké mouky
  • 2 lžíce mleté papriky
  • špetka sušené pálivé papriky
  • 1 l rybího vývaru
  • 200 g kysaného zelí
  • 8 sušených švestek
  • hrst sušených hub
  • kelímek čerstvé smetany
  • sůl
  • cukr
  • pepř

POSTUP:

  • Na oleji vypečte na kostky nakrájený špek a poté zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem.
  • Přimíchejte papriku, nechte ji rozvonět a základ zalijte rybím vývarem. Přidejte scezené kysané zelí (šťávu si schovejte na případné dochucení) a na malé kostičky nakrájené brambory.
  • Osolte a pozvolna vařte 10 minut, přidejte sušené houby a švestky, vařte dalších deset minut.
  • Nakonec přilijte smetanu s rozmíchanou moukou, provařte a dochuťte.
  • Mušle sv. Jakuba zprudka opečte na pánvi z obou stran podobně, jako když připravujete steak. Neměly by být přepečené ale ani syrové uvnitř. Podávejte je položené navrch zelňačky.

Komu se nechce do experimentu, zůstane u tradiční zelné polévky bez mušlí.

Ryba sv. Petra s cizrnou

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • filety ze dvou až čtyř ryb svatého Petra
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • sůl
Příloha
  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • 100 g cizrny
  • 2 brambory
  • 2 lžíce másla
  • perličková cibulka
  • sůl, pepř
Teplá zálivka
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 50 ml sójové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 4 stroužky česneku
  • špalíček celé skořice
  • hvězdička badyánu
  • chilli paprička

POSTUP:

  • Na pánvi na olivovém oleji upečte mírně prosolené filety sv. Petra, ke konci přidejte máslo a ještě chvíli restujte.
  • Mrkev, celer a uvařené brambory nakrájejte na stejně velké kostičky a opečte na másle do křupava.
  • Předem namočenou cizrnu uvařte doměkka v osolené vodě, sceďte ji a přidejte ke směsi opečených brambor se zeleninou spolu s nakládanou perličkovou cibulkou. Osolte a opepřete.
  • Do rendlíčku dejte vařit drůbeží vývar a přidejte sójovou omáčku, med, česnek, chilli, skořici a badyán.
  • Zvolna vařte, po deseti minutách sceďte přes jemné síto. Zálivku podávejte zvlášť, teplou.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků