Hlavní obsah

Máslovický betlém je připravený. Jak jinak - je z másla

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máslovice

Tradiční betlémské postavičky i spousty dalších figurek jsou připravené, aby vyzdobily muzeum másla v obci Máslovice nedaleko Prahy. Nejsou ovšem ze dřeva či keramiky, ale jak napovídá název obce a muzea – jsou z másla.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba máslového betlému v obci Máslovice nedaleko Prahy.

Článek

Během soboty v místní hospodě mohli zdejší lidé i další dobrovolníci, kteří se sem sjeli z různých koutů, přispět k výrobě. Kdo dorazil, dostal kostku másla, špachtli nebo nůž, a mohl začít tvořit. „Přijela jsem z Prahy. Už mám ovečku a teď ještě ovčáckého psa,“ ukazovala na své dílko jedna z přítomných žen.

„Je to dost složité, tvarovat jen špachtličkou, když se toho nemůžete moc dotýkat rukama, aby se máslo nerozehřívalo,“ pousmála se žena z Prahy. Další dorazila třeba z Milovic, pomoci přijela i skupina skautů, a ani místní se nenechali zahanbit. Celkem dorazilo kolem padesáti lidí, kteří se na tvorbě máslového betléma podíleli.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Tvoření postaviček z máslových hrudek je poměrně pracné.

„Teď dáme figurky do mrazáku a příští pátek je nainstalujeme v muzeu. K vidění bude od soboty 2. prosince,“ zvala do muzea másla starostka Máslovic Vladimíra Sýkorová, která za celým nápadem stojí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Před vystavením v muzeu poputuje betlém do mrazáku.

Tradice máslového betléma se tady drží už od roku 2000. Kdo si chce užít podívanou, měl by dorazit v průběhu prosince nebo v první polovině ledna. Pak už začíná máslo žluknout a výstava, ačkoli se v muzeu kvůli specifickým exponátům podléhajícím zkáze netopí, by mohla být doprovázena nepříjemným zápachem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám