Hlavní obsah

Malebné Vánoce můžeme prožít spolu s Josefem Ladou

Novinky, Karolina Zarzycká

Každý, kdo touží vyhnout se předvánočnímu shonu v nákupních centrech a zároveň se zahřát při procházkách slavnostně vyzdobenou Prahou, nechť se spolu se svými dětmi zastaví v Galerii Smečky, kde jsou vystaveny desítky obrázků i pohádky malíře zimní klasiky Josefa Lady.

Článek

Všechny děti budou unešeny z barevných obrázků pohádkových postav, které znají z pohádek: vodníka, koucoura Mikeše, ponocného. Dále ze sněhuláků, vánočních a vesnických motivů. Dospělé potěší karikatury, mezi něž patří tolikrát reprodukovaná hospodská rvačka či méně známé nakládání opilce.

Výstavu doprovází perfektně zpracovaný dokument o malíři, jenž vypráví také o svém dětství, o málo známé nehodě, jež se mu stala v prvním roce života, při níž oslepl na jedno oko. Návštěvníci se podívají do rodných Hrusic a také do okolních vísek, v nichž se odehrávají mnohé příběhy dětských hrdinů.

V suterénní části výstavy se nacházejí originály Ladových knížek, další tvorba a promítají se pohádky. Každé dítě obdrží plakát na památku a omalovánky, jež si může přímo na místě vymalovat nebo odnést na památku.

S Josefem Ladou do světa

Výběrová kolekce Do světa... Malebná cesta Josefa Lady představuje oblíbeného českého výtvarníka nejen jako malíře proslulých kvašových obrazů z vrcholného období třicátých až padesátých let, ale současně obrací diváckou pozornost také na rané kresby z doby před první světovou válkou. Řada děl je vystavena úplně poprvé, unikátní expozice bude v centru Prahy k vidění až do druhé poloviny ledna příštího roku.

Díla byla vybrána ze všech tvůrčích etap umělce, nejstarší kresby jsou datovány rokem 1908, celoživotní tvorbu uzavírá poslední Ladův obraz Hastrman v zimě (1957). Exponáty zapůjčili soukromí sběratelé a několik předních českých galerií. Celý výstavní projekt významně podpořil vnuk umělce Mgr. Josef Lada.

Nutno dodat, že vstupné je lidové: děti, senioři a zdravotně postižení mají vstup zdarma, ostatní za 10 korun. Ve dnech 24., 25., 26. prosince 2010 a 1. ledna 2011 je galerie zavřena. Galerie Smečky se nachází v Praze 1, ulici Ve Smečkách 24. Více informací na www.galeriesmecky.cz.

Celkové hodnocení: 100 %    

Reklama

Související témata:

Související články

Senát vystavuje šedesátku betlémů

Přes šedesát betlémů z desítky zemí vystavuje Senát na své páté výstavě těchto symbolů vánočních svátků. Jsou mezi nimi nejen historické exponáty z 19....

Ve Vatikánu poprvé zazní Rybova mše

Zřejmě vůbec poprvé zazní 15. prosince ve Vatikánu klasika českých Vánoc - Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Do baziliky svatého Marka na Benátském náměstí...

Výběr článků

Načítám