Hlavní obsah

Lidé mají zájem o vánoční a silvestrovské pobyty v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o silvestrovské a vánoční pobyty v tuzemských hotelech je letos stejný jako loni a hoteliéři v turisticky atraktivních lokalitách očekávají v posledních dnech roku plnou obsazenost. Do Česka přijede podle odhadů výrazně víc ruských turistů než loni.

Foto: Profimedia.cz

Nejen Praha láká na silvestrovské a vánoční pobyty.

Článek

Stejnou obsazenost během Silvestra jako loni čeká 57 procent hoteliérů, desetina předpokládá, že rezervací přibude a šest procent očekává propad obsazenosti. Polovina restaurací čeká letos na konci roku stejné tržby jako loni, 28 procent počítá s vyšším obratem a pětina předpokládá pokles tržeb. Vyplývá to z průzkumu Asociace hotelů a restaurací.

Podle odhadu analytické společnosti Mag Consulting přijede na konci roku do Česka slavit svátky o pětinu víc Rusů než loni. Celkem ale mají tržby hotelů a restaurací meziročně klesnout. "Termíny svátků letos nehrají ve prospěch cestovního ruchu. Vzhledem k tomu, že Silvestr je v pondělí a Nový rok v úterý, lze předpokládat, že lidé nezůstanou na horách celý týden. Tržby ubytovacích zařízení a pohostinství během Vánoc a Silvestra letos klesnou o dvě miliardy korun na deset miliard korun," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

V Krkonoších stejné ceny jako loni

Ubytovací kapacity v Krkonoších jsou na týden okolo Silvestra vyprodané zhruba ze dvou třetin. Ceny ubytování se proti loňsku nezměnily. Podle Martina Jandury z ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com preferují hoteliéři prodej vícedenních pobytů a sehnat jedno či dvoudenní ubytování nyní téměř není možné.

V beskydských hotelech a penzionech jsou zatím volná místa na silvestrovské a novoroční pobyty. Provozovatelé však očekávají, že se místa zaplní, protože s blížícím se koncem roku objednávek přibývá. Lidé dávají přednost kratším pobytům.

Hory v Libereckém kraji lákají stále více českých turistů, přibývá i Poláků, třeba v Rokytnici jsou nejpočetnější skupinou. Znovu přibývá Němců, jezdí i Rusové nebo Nizozemci. Zatímco v minulosti se jezdilo na hory na týden, v posledních letech se pobyty zkracují. "Kratší pobyty využívá hlavně klientela z Česka," řekl Karel Dolejší z penzionu Simona.

Pražské hotely se čím dál víc přizpůsobují ruské klientele, Vánoce se tak v řadě z nich slaví dvakrát. Turisté z Ruska přijíždějí slavit pravoslavné Vánoce, které připadají na 6. a 7. ledna a zdrží se tak déle. Například pražský hotel Olympik je na konec roku už zcela vyprodaný, na Vánoce je obsazenost kolem 60 procent. "Třetinu klientů na konci roku tvoří Rusové, na druhém místě jsou Němci," uvedl ředitel hotelu Vlastimil Šos.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám