Hlavní obsah

Lákadla moderních mobilů

Právo, Novinky, Martin Procházka, Miloslav Fišer

Mobilní telefon se, stejně jako v minulých letech, stane jedním z nejoblíbenějších vánočních dárků. A na co se mohou lidé pod stromečkem těšit? Bude to nejspíš přístroj s velkou úhlopříčkou, který zvládá rychlý internet přes LTE.

Foto: Profimedia.cz

Mobilní telefon se, stejně jako v minulých letech, stane jedním z nejoblíbenějších vánočních dárků.

Článek

Podobné telefony se dají pořídit už od pár tisíc korun, není třeba investovat desítky tisíc do nejvybavenějších a někdy spíše předražených přístrojů, kde se platí hlavně za značku a image.

Na trh totiž razantně vstoupila řada nových výrobců, která ukázala, že stejně vybavený telefon, jakým se pyšní přední světoví výrobci jako Samsung či Apple, lze pořídit i za méně než polovinu ceny od těchto gigantů. Právo pro vás vybralo několik přístrojů ve třech cenových hladinách, které nezklamou.

Mobilní operátoři navíc nabízejí i telefony na splátky bez navýšení ceny, ovšem většinou je nutné s nimi uzavřít dvouletou smlouvu.

Do tří tisíc: slušně vybavený smartphone

Ještě nedávno platilo, že za smartphone, tedy telefon s operačním systémem, se musely platit horentní sumy. Nyní je ale nabídka takových přístrojů i v cenové hladině do tří tisíc korun poměrně široká. Pokud tedy uvažujete o telefonu třeba pro dítě nebo prarodiče, určitě si vyberete.

LG T375 je aktuálně jedním z nejlevnějších chytrých telefonů na trhu, v nabídce tuzemských prodejců jej naleznete už za méně než 1300 Kč. Za tuto cenu dostanete přístroj s 3,2palcovým dotykovým displejem, jehož rozlišení je 320 x 240 obrazových bodů.

Nad konkurencí přístroj od LG vyniká podporou dvou SIM karet. To přijde vhod především jedincům, kteří jsou zvyklí využít dvě mobilní čísla – zvlášť pro pracovní a osobní účely. Obě SIM karty dokážou pracovat najednou. V případě potřeby je možné nechat zapnutou pouze jednu.

Foto: LG

LG T375

Sony Xperia E1 se dá pořídit za přibližně 2500 Kč. Přístroj má čtyřpalcový displej s rozlišením 800 x 480 bodů.

Vnitřní paměť telefonu činí 4 gigabyty, což sice není dostačující, paměť lze ale naštěstí rozšířit kartou microSDHC. Kartu s dostatečnou kapacitou lze pořídit za pár set korun. Telefon, jak je u Sony obvyklé, velice kvalitně přehrává hudbu. Slabinou přístroje, který běží na operačním systému Android, je pouze 3megapixelový fotoaparát.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia E1

Nokia Lumia 530, která se prodává za podobnou cenu jako Sony, běží na operačním systému Windows Phone 8.1.

Má mírně vyšší rozlišení displeje, fotoaparát pořizuje snímky o rozlišení 5 megapixelů. Pohání jej čtyřjádrový telefon a má 512 paměti RAM. Úložiště činí rovněž 4 gigabyty a lze jej rozšířit kartou microSDHC.

Foto: archív výrobce

Nokia Lumia 530

Ještě o pár stovek levněji se dá pořídit Samsung Galaxy Young 2. Hodit se bude zejména těm, kdo mají drobnější ruce nebo nevyhledávají velký displej.

Ten u Samsungu má totiž úhlopříčku pouhých 3,5 palce s rozlišením 480 x 320 bodů. Běží na operačním systému Android, o výkon se stará dvoujádrový procesor spolu s 512 megabyty paměti RAM. Vnitřní paměť o kapacitě 4 gigabyty je možné rozšířit kartou microSDHC. Fotoaparát má rozlišení 3 megapixely.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Young 2

Ještě v průběhu podzimu se Motorola Moto E prodávala za více než tři tisíce korun, s příchodem vánočních slev ale cena spadla pod tuto hranici. Srdcem přístroje je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon 200 s taktem 1,2 GHz, který je tradičně doplněn grafickým jádrem Adreno 302.

Displej modelu Moto E má úhlopříčku 4,3 palce a velice slušné rozlišení 540 x 960 obrazových bodů. K dispozici má éčko 1024 MB operační paměti a 4 GB úložného prostoru. Ten je stejně jako u většiny dalších smartphonů možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Foto: archív výrobce

Motorola Moto E

Do pěti tisíc: výborný poměr cena/výkon

V cenové kategorii do pěti tisíc korun se snaží zaujmout přístroj Kazam TV 4.5. Jak už jeho název napovídá, je vybaven DVB-T tunerem. Chytrý telefon této britské značky je prvním evropským přístrojem s podporou televizních pořadů v HD kvalitě (kodeku) a EPG s možností nahrávání na microSD kartu.

Ve výbavě novinky nechybí čtyřjádrový procesor s taktem 1,2 GHz, 512 MB operační paměti, 4GB úložný prostor a 5MPx fotoaparát. Displej má úhlopříčku 4,5 palce a rozlišení 854 x 480 obrazových bodů. Společnost Kazam navíc stejně jako u svých ostatních chytrých telefonů nabízí nadstandardní službu bezplatné výměny rozbitého displeje v prvním roce od koupě zařízení, pokud zařízení nebylo poškozeno úmyslně.

Foto: archív výrobce

Kazam TV 4.5

V kategorii do pěti tisíc korun se už dá pořídit velmi kvalitní telefon. Čínský Huawei Ascend Y550 zaujme 4,5palcovým displejem o rozlišení 854 x 480 bodů, čtyřjádrovým procesorem, 1 GB operační paměti, pětimegapixelovým fotoaparátem a hlavně podporou rychlých datových přenosů LTE.

Přístroj s vnitřní pamětí 4 gigabyty, rozšiřitelnou kartami microSDHC o kapacitě až 32 gigabytů, se dá pořídit za cenu lehce nad tři tisíce korun.

Foto: archív výrobce

Huawei Ascend y550

Za cenu lehce pod čtyři tisíce korun můžete koupit telefon LG F60. Přístroj, který běží na operačním systému Android, rovněž podporuje LTE datové přenosy.

K tomu nabídne 4,5placový displej o rozlišení 800 x 480 bodů, čtyřjádrový procesor doplněný 1 gigabytem RAM, 4 gigabyty vnitřního úložiště rozšiřitelného paměťovou kartou a pětimegapixelový fotoaparát.

Foto: archív výrobce

LG F60

Za necelých 4500 korun lze pořídit Lenovo A606. Podobně jako ostatní modely v této cenové kategorii podporuje LTE data, navíc má velký, pětipalcový displej s rozlišením 854 x 480 bodů.

O výkon se stará čtyřjádrový procesor a 1 gigabyte RAM, úložiště přístroje má kapacitu 8 gigabytů, rozšířit jej lze paměťovou kartou. Fotoaparát má rozlišení 8 megapixelů.

Foto: archív výrobce

Lenovo A606

Těsně pod hranicí pěti tisíc pak startují ceny modelu Samsung Galaxy S III Neo, který je vylepšenou verzí někdejší vlajkové lodi Galaxy S III – mimochodem jediného chytrého telefonu, který byl v prodejích úspěšnější než iPhone od Applu.

Smartphone je vybaven 4,8palcovým displejem s vysokým rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů. Kromě displeje je u modelu Neo totožný také čtyřjádrový procesor Exynos 4412, který pracuje na frekvenci 1400 MHz. K dispozici má místo 1 GB hned 1,5 GB operační paměti. Novinku pohání operační systém Android 4.4.

Foto: archív výrobce

Galaxy S III Neo

Asus Zenfone 5 je vybaven pětipalcovou IPS obrazovkou s rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů. Dotykový panel je proti poškození chráněn podobně jako většina konkurentů tvrzeným sklem Gorilla Glass 3.

Srdcem smartphonu je procesor Intel Atom Dual-Core Z2560, jehož dvě jádra udávají pracovní tempo při frekvenci 1,6 GHz. Byť je to v cenové kategorii do pěti tisíc korun spíše výjimečné, nabídne Zenfone 5 hned 2 GB operační paměti. Dech by tak pod taktovkou operačního systému Android přístroji neměl docházet ani u náročnějších aplikací.

Foto: archív výrobce

Asus Zenfone 5

Nad 5000 korun špičkové přístroje

V kategorii nad pět tisíc korun již lze pořídit velice dobře vybavené přístroje, za úplnou špičku si ale nechají tradiční výrobci pořádně zaplatit. Výjimkou tak nejsou ceny přes 20 tisíc korun, které platí zákazníci Applu nebo Samsungu.

Nokia Lumia 830 se prodává za cenu kolem 10 tisíc korun. Má pětipalcový displej s rozlišením 1280 x 720 bodů. Samozřejmostí je LTE internet. Vnitřní paměť má 16 gigabytů, přikoupit lze paměťovou kartu. Přístroj, který používá operační systém Microsoft Windows Phone 8.1, má velmi kvalitní desetimegapixelový fotoaparát s optickou stabilizací.

Foto: archív výrobce

Nokia Lumia 530

Za přibližně 11 tisíc můžete pořídit vlajkovou loď LG G3. Nabídne ultrajemný 5,5palcový displej s QHD rozlišením, tedy 2560 x 1440 bodů. Vnitřní rozšiřitelná paměť má kapacitu 1 nebo 32 gigabytů. Telefon pohání rychlý čtyřjádrový procesor doplněný dvěma gigabyty RAM. Fotoaparát pořizuje snímky s rozlišením 13 megapixelů.

Foto: archív výrobce

LG G3

Zapomenout nesmíme ani na poslední generaci iPhonu od Applu. Firma letos představila dva modely – jeden s úhlopříčkou 4,7 palce a druhý s úhlopříčkou 5,5 palce. Větší iPhone 6 Plus má Full HD rozlišení displeje 1920 x 1080 bodů a dá se pořídit od přibližně 20 tisíc korun. Běží na operačním systému Apple iOS 8.

Dvoujádrový procesor je podporován 1 gigabytem RAM, velikost úložiště, které nelze rozšířit paměťovou kartou, začíná na 16 gigabytech. Už při nákupu se proto vyplatí investovat do modelu s výrazně větší vnitřní pamětí. Fotoaparát má rozlišení 8 megapixelů.

Foto: archív výrobce

iPhone 6 Plus

Na náročnější uživatele cílí také extrémně odolný smartphone Cat S50, který nabídne 4,7palcový dotykový displej. Rozlišení panelu, jehož celou plochu chrání odolné sklo Gorilla glass 3, je 1280 x 720 obrazových bodů. Díky speciální konstrukci je telefon možné ovládat i mokrýma rukama.

Smartphone splňuje certifikaci IP67 i armádní normu odolnosti MIL-STD 810G. To v praxi znamená, že telefonu nevadí prach, voda (do hloubky jednoho metru), špína ani pády z velkých výšek (až 1,8 m). Dokáže navíc pracovat i při extrémních výkyvech teplot, od –25 do 55 °C.

Foto: archív výrobce

Cat S50

Xiaomi Mi4 se snaží konkurovat těm nejlepším strojům na trhu. Zákazníky se snaží nalákat především atraktivní cenou. Zatímco zmiňované přístroje se při svém uvedení na trh prodávaly za více než 15 000 korun, čínská novinka se prodává od 9000 Kč.

A výbava je s ohledem na nabízenou cenu skutečně skvělá. Základem novinky je čtyřjádrový procesor Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz, který je doplněn o 3 GB operační paměti. Čínský smartphone nabídne displej s úhlopříčkou pět palců a s rozlišením 1920 x 1080 bodů (1080p). Xiaomi Mi4 pracuje pod operačním systémem Android.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi4

HTC One sází především na multimediální výbavu. Kromě kvalitních stereofonních reproduktorů totiž telefon nabídne hned tři fotoaparáty. Jeden pětimegapixelový je umístěn tradičně nad displejem a slouží pro videohovory, další dva jsou pak na zadní straně. Neslouží však k natáčení 3D videa, jako tomu bylo u jednoho z předchozích smartphonů od HTC, nýbrž pro kvalitnější snímky.

V praxi by měl druhý fotoaparát pomoci například při ostření. Uživatel si po pořízení snímku bude moci vybrat, zda má být čitelnější postava v popředí, nebo v pozadí. Zbytek snímku je pak jemně rozostřen, aby působil profesionálněji. Už zkraje příštího roku by se však měl na pultech obchodů objevit novější a výkonnější model.

Foto: archív výrobce

HTC One (2014)

Svou výbavou patří Galaxy Note 4 k tomu nejlepšímu, co je možné aktuálně zakoupit. V prodeji se objeví dvě výkonnostní verze. Jedna nabídne čtyřjádrový procesor s taktem 2,7 GHz, druhá osmijádrový čip, jehož čtyři jádra budou udávat pracovní tempo na frekvenci 1,9 GHz a zbylá čtyři na 1,3 GHz. V obou případech se operační paměť pochlubí kapacitou 3 GB.

Displej nového phabletu od společnosti Samsung nabídne úhlopříčku 5,7 palce a rozlišení 2560 x 1440 pixelů. Ovládat jej půjde stejně jako u předchozích generací kromě dotyků také speciálním perem – tzv. stylusem, který bude stejně jako u všech předchozích generací součástí balení.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note 4

Reklama

Výběr článků

Načítám