Hlavní obsah

Kvůli čerstvým stromkům si lidé přivstali

Právo, Pavel Karban

Původně měl Aleš Jarošík otevřít bránu své plantáže s vánočními stromky ve Vratimově u Ostravy v sobotu v devět hodin. Jenže kvůli řadě zákazníků, která se začala tvořit dlouho předtím, začal s letošním prodejem smrčků, borovic a jedlí dříve.

Foto: Pavel Karban, Právo

Mezi stromky ve Vratimově mířili často rodiče i s dětmi, aby jim při výběru poradily.

Článek

„Neprodávám stromky, prodávám zážitky. Pro stromky běžte do obchodu,“ vzkazuje majitel plantáže, kterou na ploše 1,5 hektaru založil v roce 2011 a o čtyři roky později z ní prodal první stromky. Letos plánoval, že bude mít tisíc stromků.

Dva roky jsou stromky ve školce, pak je vysadíme
Aleš Jarošík, majitel plantáže

„Některé okousala zvěř, něco uschlo či zmrzlo a hraboši loni taky něco sežrali, takže jich bude 600, maximálně 700,“ nastínil s tím, že jsou jen malá rodinná plantáž, schopná uspokojit potřebu obyvatel jen z nejbližšího okolí.

Na pozemku ve vratimovské části Zadky rostou jedličky, smrčky ztepilé i stříbrné a borovičky lesní i černé. „Očekávám, že jedle budou vyprodány během dneška,“ tipoval Jarošík v sobotu ráno. Odpoledne se ukázalo. že jeho odhad byl přesný.

Zájem sílí

Zájem o živý stromek je podle něj rok od roku větší. Letos má být plantáž otevřena až do zlaté neděle 20. prosince. Tedy pokud bude kvůli velkému zájmu co prodávat. „Je pravda, že před Vánoci si už moc lidí nevybere, přitom všechny jsou krásné,“ poukázal muž, který se o stromky stará.

Jak přepravit vánoční stromek? Podívejte se na pár jednoduchých pravidel

AutoMoto

„Dva roky jsou ve školce, pak je vysadíme sem. Než se začnou prodávat, tak borovice lesní potřebuje čtyři pět let, černá i šest, stejně i smrček ztepilý, stříbrný šest sedm roků a jedličky osm, devět až dvanáct let,“ vysvětlil Jarošík. Řada zájemců si kupovala stromeček na plantáži poprvé.

„Vzali jsme to největší, co tu bylo, byli jsme zvyklí na trošku větší, ale i tak jsme spokojeni,“ zhodnotil nákup Jan z Vratimova, když nakládal dva smrčky stříbrné na přívěsný vozík za auto. Byl mezi prvními obslouženými zákazníky. „Blázinec. Dobře, že jsme si přivstali,“ poznamenal. Stromek si vybral i Michal Poláček z nedaleké Horní Datyně. „Jen by to chtělo lepší pilku,“ podotkl.

Začal prodej vánočních stromků. Co udělat, aby nám vydržel do Štědrého dne

Vánoce

Pro ty, kteří si koupí živý stromeček, má Jarošík jednoduchou radu, jak jej udržet v kondici až do svátků. „Dát do kyblíku s vodou a do chladné místnosti nebo na balkon. Než se dá do stojanu, tak uříznout centimetr, aby byl čerstvý řez a stromeček mohl nasávat vodu ze stojanu,“ popsal a dodal, že doporučuje nerozbalovat stromek předtím, než ho donesete za dveře. „To se potom špatně pronáší,“ usmál se.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám