Hlavní obsah

Kdo má živý stromek, myslí ekologicky

Právo, Stáňa Seďová

Podle ekologů je šetrnější k přírodě pořídit si živý vánoční strom. Nejlépe z prořezávky a z blízkého okolí bydliště. Novinkou je adopce stromků zasazených v květináči.

Foto: Profimedia.cz

Živé vánoční stromky jsou nejlepší

Článek

Ekologové dlouhodobě prohlašují, že nejšetrnější k přírodě je nemít vůbec žádný stromek, i když uznávají, že to v zemi s tak silnou tradicí vánočních stromků není možné. Navíc stromkové plantáže dokazují, že toto tvrzení dokonce už ani není zdaleka tak pravdivé.

„Na plantážích jsou vysazovány stromky, které jsou přímo určeny k vánočnímu prodeji, takže lze říct, že nějakých osm let, než vyrostou, u nás máme o to víc stromů. Já bych přesto doporučila stromky z prořezávky, které by byly tak jako tak určeny k likvidaci, a kupovat je co nejblíže místu, kde bydlíme, kvůli převozu,“ radí koordinátorka programu lesy z hnutí Duha Eliška Kvitová. Umělý stromek nedoporučuje hned ze dvou důvodů. „Nejprve je třeba si uvědomit, že byl vyroben v Číně a jakou jeho cesta přes půl světa zanechala uhlíkovou stopu. A pak je tu problém s jeho likvidací. Velmi dobrou alternativou, když se někdo nechce zbavovat umělého ani živého stromku, je pronajímání stromků v květináči,“ dodává Kvitová.

V hlavním městě se tohoto nápadu před dvěma lety chytl Martin Čuba. Již druhým rokem na webových stránkách představuje 110 stromků v květináči, jež lidem po rezervování přiveze až domů i s návodem na péči a po čtrnácti dnech si ho zase odveze. Další rok si může klient objednat ten samý.

„Bydlíme v Praze v paneláku a bylo nám líto, jak ty oschlé vánoční stromečky končí u popelnic. Tak jsme to před dvěma lety zkusili s adopcí stromků v květináči a letos byly zarezervovány během dvou dnů. Uveřejnil jsem na stránkách fotky a lidé okamžitě zareagovali. Spousta z nich chce ten samý jako loni, aby viděli, jak jim vyrostl,“ popisuje zájem zákazníků Čuba, který stromky přes rok nechává na pozemku za Prahou.

V nabídce má smrky pichlavé – stříbrné od metrových až po 170 cm, které jeho zákazníci získají za 390 až 490 korun.

„Doprava je zdarma, zákazníci při rezervaci vyplní své kontaktní údaje, já jim v polovině prosince zavolám a domluvíme se na termínu dodání. Ke stromečku v květináči dostanou i návod, jak se o něj starat. Ale není to nic složitého, musí se zalívat jednou za dva až tři dny a neměl by stát u topení, aby nevyschl,“ vysvětluje Čuba, který už nyní uvažuje o rozšíření svého podnikání. „Letos jsem si pronajal na rozvoz dodávku na zemní plyn, rozvážím to sám. Ale vzhledem k tomu, jaký je zájem a že 110 stromků lidé vykoupí během dvou dnů, uvažuji na příští rok o rozšíření,“ plánuje podnikatel, který v Česku zatím nemá konkurenci. „Lidé mi stále volají i teď a kromě toho, že jim už nemohu vyhovět, nemám je ani na koho odkázat, protože jsem zatím nenarazil na nikoho, kdo by se tomu také věnoval,“ dodává Čuba.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční stromky budou dražší než loni

Vánoční stromky budou letos zhruba o desetinu dražší než loni. Řekl to místopředseda představenstva Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman....

Vánoční stromy by na náměstích mohly růst

Každý rok se opakuje stejný předvánoční rituál. Hledání vánočního smrku, který má patřičnou výšku kolem 25 metrů, je zdravý a někomu překáží, pro Prahu obvykle...

Výběr článků

Načítám