Hlavní obsah

Jak dětem zpříjemnit Vánoce v nemocnici

Novinky, ema

Již čtvrtým rokem se postupně mění dětská poliklinika Fakultní nemocnice v Praze Motole. Pod štětcem výtvarníka Libora Škrlíka vznikají originální a pestrobarevné veselé malby, které zpestřují nepříjemný pobyt v nemocnici nejen nejmenším pacientům, ale i jejich rodičům. A to nejen o Vánocích.

Foto: Nadační fond Zdeňky Žádníkové (5x)

Tým, který se podílel na výzdobě nemocničních chodeb a společných prostor pro dětské pacienty.

Článek

Ředitelka nadačního fondu Zdeňka Žádníková proměnila, ve spolupráci se sponzory, kromě prostor kartotéky a netradiční kavárny i oddělení dětské neurochirurgie. Výtvarník, který prostory nemocnice zdobil, se nejprve důkladně seznámil s informacemi o průměrném věku pacientů, délce jejich hospitalizace i s celým režimem oddělení dětské neurochirurgie.

Podle zjištěných informací, a po poradě s personálem nemocnice, s rodiči dětí i pacienty samotnými se pustil do práce.

Malby podle světových stran

Složitost malby většinou určoval prostor. Například v herně, kde dětští pacienti tráví nejvíce svého času, jsou motivy složitější a členitější, zatímco na chodbách nemocnice nejvíce dominují barvy.

„Jih oddělení je laděn do žluta s motivy beduínů a pyramid. Sever je modrý. Řádí na něm lachtani a eskymáci, zatímco západ je zelený, a východ zas ve znamení oranžové barvy s bojovníky sumo a japonskými motivy,” dodává Škrlík.

Foto: Nadační fond Zdeňky Žádníkové

Jižní stěna s velbloudem a beduínem.

Foto: Nadační fond Zdeňky Žádníkové

Severní desková malba.

Na oddělení nejsou k vidění pouze kresby na zdech, ale i kombinace nástěnných maleb, samolepek a malovaných desek s 3D prvky. Ty jsou samozřejmě velkou vizuální i hmatovou atrakcí pro nejmenší pacienty.

„Sestřičky si vychvalují zejména malbu na stropě vyšetřovny, která malé pacienty na několik minut spolehlivě zaměstná a rozptýlí,” dodává k projektu Zdeňka Žádníková.

Foto: Nadační fond Zdeňky Žádníkové

Obrázek na stropě vyšetřovny. Vlevo před výzdobou, vpravo po výzdobě.

Foto: Nadační fond Zdeňky Žádníkové

Nemocniční hala. Vlevo před malou, vpravo po malbě.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční reklama umí i dojmout

Vánoční reklamy se opět objevují v televizích, rádiích, časopisech a obchodech. Jejich tvůrci se vždy snaží zaujmout. Jak dalece se jim to daří, je ale...

Výběr článků

Načítám