Hlavní obsah

Hrady ožijí adventními akcemi

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli se koncem října uzavřely prohlídkové trasy na většině hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) ve Středočeském kraji, v příštích týdnech tradičně ožijí adventními akcemi. V prosinci bude přístupný denně zámek Mníšek pod Brdy, o víkendech hrad Křivoklát a Karlštejn.

Foto: Eva Martínková, Právo

Hrad Karlštejn

Článek

Mluvčí NPÚ Hana Martinková řekla ČTK, že adventní akce zahájí v sobotu 3. prosince tradiční prohlídky zámek Hořovice, konat se budou také třetí a čtvrtou neděli adventní. Zámek bude podle Martinkové přístupný od 10:00 do 15:00, vánoční koncert se tam odehraje 18. prosince.

Na hradě Křivoklát na Rakovnicku je na sobotu a neděli nachystán Knížecí advent. "Návštěvníci uvidí tradiční vánoční jarmark s lidovou zábavou v duchu vůně vánočního času protkaný vánoční atmosférou hradu," uvedla mluvčí NPÚ. Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby zazní v Rytířském sále Císařského paláce hradu Karlštejn 18. prosince od 17:00 a od 19:00.

Oblíbené Valdštejnské Vánoce se na zámku Mnichovo Hradiště na Mladoboleslavsku konají 17. prosince od 10:00 do 18:00. Každoročně se odehrávají v období empíru z počátku 19. století, kdy na zámku působil hrabě Arnošt Filip z Valdštejna s chotí Ernestinou, kteří pořádali pro své poddané vánoční slavnosti. Na zámku vystoupí soubor Divadýlko na dlani, chybět nebude předvádění tradičních řemesel v konírně zámku a živý betlém.

V sobotu 3. prosince zaznějí na zámku Konopiště na Benešovsku Benešovské roráty. Mši bude sloužit opat Strahovského kláštera. Koná se od 15:00 v kapli svatého Huberta. Zámek Březnice na Příbramsku ožije poprvé až 10. prosince hudebními a divadelními vystoupeními i vánoční výstavou.

Voňavý hubník či kaštanovou pěnu mohou kromě jiného ochutnat návštěvníci Regionálního muzea v Mělníku, kde se od 9. do 10. prosince koná 10. ročník akce Adventní a vánoční kuchyně našich babiček a prababiček.

V Praze si lidé mohou přijít vybrat originální dárky a vánoční ozdoby na prodejní výstavu na faře Sv. Matěje v Dejvicích od pátku 2. do neděle 4. prosince. Výběr bude široký – od šperků, keramiky, dřevěných dárků, vitráž, či obrázků až po keramiku a knihy. Adventní zastavení nabídne také perníkové jesličky v kostele Sv. Matěje, či v neděli odpoledne adventní koncert.

Vyšehradský advent zase láká na sobotní vystoupení zpěváka Marka Ztraceného, či dvě představení divadla Minor.

Různé dárky nebo vánoční dekorace si mohou od pátku 2. do neděle 4. prosince vybírat lidé také na českobudějovickém výstavišti při adventních trzích, kde se představí 118 vystavovatelů. Většinou jde o české zástupce. "Celou třídenní atmosféru dokreslí vánočně vyzdobený areál a hudební doprovod s koledami," řekla novinářům Michaela Bébrová z českobudějovického výstaviště.

Reklama

Související témata:

Související články

Děti mohou psát Ježíškovi na Boží Dar

Vánoce se blíží mílovými kroky. A je tu opět čas, kdy děti začínají psát Ježíškovi svá vánoční přání. Již tradičně je mohou odesílat na Ježíškovu poštu...

Výběr článků

Načítám