Hlavní obsah

Den díkůvzdání - rodinná událost, která se neobejde bez krocana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den díkůvzdání neboli „Thanksgiving Day“ je jedním z nejvýznamnějších státních svátků ve Spojených státech amerických. Jeho historie sahá do dob, kdy mnohá území ještě vlastnili indiáni. Tento podzimní svátek již tehdy oslavoval sklizeň a úrodu.

Foto: Profimedia.cz

Den díkůvzdání je významným americkým svátkem.

Článek

První oficiální oslava tohoto dne byla stanovena prezidentem Abrahamem Lincolnem v roce 1863, kdy byl svátek vnímán také jako oslava americké jednoty.

Termín současného Dne díkůvzdání byl stanoven až v roce 1941 prezidentem Franklinem D. Rooseveltem. Bylo rozhodnuto, že oslava připadne vždy na čtvrtý čtvrtek v listopadu, letos tedy připadá na 23. listopadu.

Jak se svátek slaví

Jde především o rodinnou událost a setkání. Oslava vrcholí vždy večeří u velikého stolu. Peče se k této příležitosti veliký krocan, aby nasytil celou rodinu.

Upéct a dobře připravit krocana, aby byl šťavnatý a nebyl vysušený, je docela oříšek. Takový pořádný krocan totiž váží osm až 14 kilogramů. Musí se naplnit nádivkou, a protože je velký, nepočítejte s množstvím nádivky jako do našeho „českého“ kuřete. Nádivky je třeba 2-5 kilo a nemají v ní chybět tyto ingredience: francouzský chléb, vlašské ořechy, cibule, celer, máslo, zelené jablko, rozinky, zelené olivy, vývar, sekaná petrželka, šalvěj, sůl, pepř a vejce. Celý krocan se peče při mírné teplotě okolo 6-7 hodin.

Krocan se na sváteční tabuli zásadně servíruje vcelku. Nejdůležitější osobě u stolu se dostane pocta „porcování upečeného krocana“ přímo před zraky hostů. Většinou se jedná o majitele domu, kde se oslava pořádá, někdy je zvolen manžel hospodyně, která krocana připravovala.

Hospodyně, která vše pekla a připravovala, nikdy neporcuje. Práce již měla dost, ale stará se o hosty, aby se dobře bavili. Navozuje různá společenská a rodinná témata, přičemž se každému hostu musí věnovat rovnoměrně.

Tradice Černého pátku

Poslední roky již tradičně na tento svátek navazuje tzv. Černý pátek (Black Friday). V tento den většina obchodů nabízí obrovské slevy na své zboží. Všechny supermarkety a obchodní centra mají noc před tímto dnem zavřeno, aby se mohly na nápor zákazníků patřičně připravit.

Reklama

Výběr článků

Načítám