Hlavní obsah

Dárky z druhé ruky? Pozor na podvodníky na internetu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční shon hraje do karet počítačovým pirátům, kteří neustále vymýšlejí způsoby, jak připravit důvěřivce o peníze či jejich osobní data. Nyní se kybernetičtí podvodníci zaměřili dokonce i na jedince, kteří hledají dárky z druhé ruky. V podvodných zprávách se totiž vydávají za pracovníky Aukra. Informovali o tom v pátek zástupci tohoto internetového aukčního portálu.

Foto: repro Aukro

Stránky Aukra

Článek

V posledních dnech se totiž přímo na Aukro obracejí uživatelé s tím, že obdrželi podvodný e-mail. Ten vypadá, jako kdyby byl odeslán z Aukra, ale ve skutečnosti tomu tak není.

Hackeři se zaměřují na pacienty s koronavirem

Bezpečnost

„Pod různými záminkami o zvýšení bezpečnosti se od vás podvodník snaží vylákat zadání vašich přihlašovacích údajů na uvedeném odkazu. Jde o phishing. Buďte obezřetní a věnujte zvýšenou pozornost všem podezřelým e-mailovým zprávám,“ varovali zástupci podniku.

„Aukro není autorem těchto podvodných zpráv. Komunikujeme výhradně z adresy oznameni@aukro.cz,“ doplnili s tím, že útočníci využívají adresu oznameni@aukrro.cz, tedy se dvěma písmeny R. Není nicméně vyloučeno, že v budoucnu budou podvodné zprávy odesílat z úplně jiné adresy.

Foto: repro Aukro

Ukázka podvodného e-mailu

Pozor na sociální sítě

Na další podvody narazili pracovníci aukčního internetového portálu na sociálních sítích. Pod různými záminkami se útočníci snaží nasměrovat uživatele na podvodné weby. „Nepřistupujte na odkazy typu: http://faccebookk.8u.cz/, http://faceboook.php5.cz/, http://facerbook.trialhosting.cz/ a podobné variace,“ stojí v oficiálním prohlášení Aukra.

„Aukro po vás nikdy nebude vyžadovat zadávat přihlašovací údaje jinde než na stránce pro přihlášení: https://aukro.cz/prihlaseni. Nikdy po vás nebude chtít zaslat občanský průkaz v odpovědi na zaslanou zprávu,“ uzavřeli zástupci Aukra.

Foto: repro Aukro

Ukázka podvodných zpráv

Co je phishing?

Internetoví podvodníci často rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky. 

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám