Hlavní obsah

Čtyři knižní tipy na dárky pro milovníky zahrad, architektury a urbanismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud sháníte na poslední chvíli dárek pro někoho blízkého, o kom víte, že rád čte a zároveň se zajímá o architekturu, urbanismus, přírodu anebo rád zahradničí, nezoufejte. Máme tu pro vás čtyři tipy, čím mu můžete udělat radost.

Foto: Archiv nakladatelství

Čtenáře ve svém okolí můžete potěšit zajímavými knihami.

Článek

Zahrady od Dany

Hlavní principy při budování zahrad představuje ve své knize Zahrady od Dany zahradní architektka Dana Makrlíková. Poradí, co vzít v potaz s ohledem na jejich velikost, orientaci a tvar a také, jaké rostliny a stavební prvky použít.

V souboru srozumitelných návodů doplněných profesionálními fotografiemi, osazovacími plány a grafickými vizualizacemi určitě naleznete inspiraci i pro svou vlastní zahradu. Knihu vydalo nakladatelství CPress.

Foto: archiv nakladatelství

Zahrady od Dany, doporučená cena 399 Kč

Tipy na dárky pro milovníky moderní techniky

Vánoce

Ekosystémy měst budoucnosti

Dvě třetiny obyvatel této planety budou v roce 2050 žít ve městech. Známý americký biolog a propagátor regenerativního přístupu k přírodě i městskému prostředí Toby Hemenway se proto zamýšlí nad tím, jak dosáhnout toho, aby právě města zůstala i do budoucna příjemným prostředím a fungovala i coby lidská společenství.

Inspirace na vánoční dárky pro puberťáky

Vánoce

Zároveň hledá odpověď na otázku, co bychom měli podniknout, aby se v městském prostředí nerozmáhala gentrifikace, nedocházelo k zahlcení dopravou, nesnižovala se kvalita životního prostředí nebo nedocházelo k rozmachu satelitů. Návrhy možných řešení nabízí v knize Ekosystémy měst budoucnosti. Vydalo eko-nakladatelství Walden Press.

Foto: archiv nakladatelství

Ekosystémy měst budoucnosti, doporučená cena 450 Kč

Než stromům dojde dech

Kniha německého autora Petera Wohllebena Než stromům dojde dech je volným navázáním na jeho bestseller Tajný život stromů. Autor seznamuje čtenáře s nejnovějšími poznatky o životě stromů a o jejich schopnosti učit se a reagovat na klimatické změny.

Zároveň kriticky upozorňuje na stále ještě v některých místech přetrvávající zvyk vysazovat stromy jen kvůli těžbě dřeva či vytváření pozitivního mediálního obrazu, což považuje za vykořisťování přírody.

Foto: archiv nakladatelství

Než stromům dojde dech, doporučená cena 258 Kč

„Při našem společném čtení o lese vám ukážu, jak mů­žete stromům při učení přihlížet, proč když buky či duby v létě shodí listí, nemusí si tím zákonitě zadělat na pro­blémy, a podle čeho můžete poznat stromy, které vsadily na špatnou strategii,“ píše Peter Wohlleben. Vydalo nakladatelství Kazda.

Inspirace na dárky pro milovníky vaření a pečení

Vánoce

Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan 

Knihu maďarské výtvarnice a vystudované architektky Andi Schmiedové s názvem Soukromé výhledy: Výškové panorama Manhattanu vydalo v anglickém jazyce české nakladatelství a galerie Vi Per.

Autorka v něm odhaluje výhledy z hotových i teprve rozestavěných bytů určených pro miliardáře v New Yorku. Aby je mohla vyfotit, vytvořila si fiktivní identitu miliardářky Gabrielly a pod ní jednala s realitními kancelářemi a byty navštívila.

Při této akci se pozvolna dozvídala i o tom, jací lidé si podobné nemovitosti obvykle pořizují. Vše zaznamenala v publikaci plné vlastních unikátních fotografií zachycujících Manhattan i Central Park z dosud veřejnosti utajených pohledů.

Foto: archiv nakladatelství

Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan (Soukromé výhledy: Výškové panorama Manhattanu), doporučená cena 1200 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Inspirace na vánoční dárky pro muže

Vánoce se blíží mílovými kroky a je tedy nejvyšší čas dokoupit dárky pod stromeček. Tentokrát jsme pro vás připravili hned několik tipů pro mužské polovičky....

Výběr článků

Načítám