Hlavní obsah

Češi si na vánoční dárky stále půjčují, mnozí i opakovaně

Novinky, bab

Přestože finanční odborníci před vánočními půjčkami varují, stále ještě si někteří Češi na nákup dárků půjčují. Dvě třetiny z nich tak dokonce činí opakovaně.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Proč si Češi půjčují na vánoční dárky

Článek

Vánoční půjčky byly hlavním tématem aktuálního průzkumu agentury Ipsos pro společnost Zonky. Zaměřil se na Čechy, kteří s půjčováním na pořízení vánočních dárků mají mnohdy i bohaté zkušenosti.

Průzkum totiž ukázal, že dvě třetiny lidí si na Vánoce nepůjčily výjimečně jen jednou, ale dokonce dvakrát a více. Navíc každý zhruba šestý až sedmý oslovený se dostal i do potíží se splácením vánočních půjček. Češi si přitom nepůjčují nijak závratné částky, nejčastěji se jedná o sumu dosahující maximálně pěti tisíc korun, kterou si půjčily více než dvě pětiny lidí.

Jak se před Vánocemi zbytečně nezadlužit

Finance

„Z průzkumu vyplývá, že si na dárky půjčují lidé z nejrizikovějších skupin. Jejich rodinné rozpočty jsou velmi napjaté, pak už stačí jen málo k tomu, aby se rodina dostala do existenčních problémů, často bohužel kvůli částce do deseti tisíc korun,“ uvedl Pavel Novák ze Zonky.

Téměř dvě pětiny lidí, kteří si půjčují na vánoční dárky, má střední vzdělání bez maturity, 11 procent dosáhlo pouze základního vzdělání a téměř 15 procent má vysokoškolské vzdělání.

Půjčky jsou i zdarma, ale peníze musíte vrátit včas. Jinak přijdou tvrdé sankce

Finance

Nejčastějším důvodem pro půjčky na vánoční dárky je nedostatečná finanční rezerva, v průzkumu ji uvedla třetina oslovených.

Jako další důvod Češi častěji zmiňovali přechodný výpadek příjmů, například kvůli ztrátě zaměstnání (19 procent). Dlouhodobý nedostatek peněz byl důvodem pro vánoční půjčku pro šestinu lidí.

Třetina domácností žije nadoraz, nic neušetří

Finance

Za půjčené peníze lidé nejčastěji pod stromeček pořizují elektroniku (64 procent), vybavení pro domácnost (37 procent), dále pak hračky (30 procent), oblečení (20 procent) a kosmetiku (12 procent).

Vybraná doporučení pro utrácení na Vánoce

  • Neberu si půjčku na vánoční dárky ani na Vánoce jako takové.
  • Když už si nemohu pomoci a musím si půjčit, učiním tak od seriózních institucí – banky nebo značkové nebankovní úvěrové instituce.
  • Pokud mi tyto instituce nechtějí půjčit, nikam dál nejdu, neboť zřejmě nejsem „úvěruschopný“.
  • Pokud se rozhodnu si půjčit, tak si vyberu správný produkt pro tento krátkodobý účel – např. kreditní kartu. Už méně vhodný je spotřebitelský úvěr a naprosto mimo jsou tzv. mikropůjčky.
  • Úvěrové nabídky si poté na internetu porovnám stejně, jako to dělám při porovnání ceny jakéhokoliv jiného zboží. Úvěr si neberu pod časovým tlakem i přesto, že se Vánoce blíží a já nemám ani jeden dárek.
  • Po opadnutí nadšení z Vánoc úvěr svědomitě splácím i přesto, že dárky třeba neměly u obdarovaných úspěch.
  • Nepůjčuji si znovu na splácení původního úvěru na Vánoce.

Zdroj: Kniha Patrika Nachera: Konec finančních negramotů v Čechách; Pozn.: zkráceno

Anketa

Budete si půjčovat na letošní Vánoce?
Ano
5,8 %
Ne
94,2 %
Celkem hlasovalo 3142 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám