Hlavní obsah

Češi jedí na Štědrý večer velmi nezdravě

Právo, Václav Pergl

Štědrovečerní večeře je kalorická bomba a odpovídá běžné stravě zkonzumované za dva dny. Odborníci na výživu nabádají k její přípravě bez živočišných tuků, pak prý bude zdravější.

Článek

„Současná běžná štědrovečerní večeře, tedy smažený kapr, bramborový salát, vinná klobása, vánočka, štrůdl, káva, vánoční cukroví, ovoce a štamprlička tvrdého alkoholu nakonec má kalorickou hodnotu zhruba 15 300 kilojoulů (kJ), a to odpovídá dvoudenní běžné stravě, při níž si chceme udržet váhu,“ řekla v pátek Právu Tamara Starnovská, místopředsedkyně Fóra zdravé výživy při pražském Institutu klinické a experimentální medicíny.

A budeme-li takto hodovat i další vánoční dny, naše hmotnost prý půjde rychle nahoru. To potvrdil i nedávný internetový průzkum mezi 1541 českými ženami všech věkových kategorií. Ukázal, že o vánocích české ženy přiberou v průměru dva až tři kilogramy. A i když je hned po vánocích chtějí shodit, jde to jen velmi obtížně.

Předci jedli zdravěji

Dodala, že podle dobových dokumentů klasická staročeská štědrovečerní večeře byla daleko méně kalorická než dnes. „Staročeská štědrovečerní večeře to byla oplatka s medem, bramborová polévka s houbami, černý kuba, zelný salát, omaštěný hrách na sladko s perníkem, vánočka a pálenka. O pět tisíc kilojoulů měla menší kalorickou hodnotu. Přitom naši předci se mnohem víc pohybovali než my dnes. Proto nebyli obézní,“ uvedla odbornice.

Starnovská tvrdí, že děti do tří let věku by měly zásadně jíst pouze rybí maso bez kostí a ryba nemá být smažená. Pokud je dítě alergik, je vhodné se poradit s lékařem, zda rybu vůbec může.

Jinak ale podle ní rybí maso je velmi zdravé a měli bychom ho jíst nejméně jednou týdně a ne jen jednou ročně na Vánoce.

„Zdravější jsou však mořské než sladkovodní ryby, a to z hlediska omega 3 mastných kyselin působících preventivně na srdeční choroby,“ míní Starnovská. Například kapr jich má ve sto gramech 367 miligramů, ale mořský tuňák 5090 miligramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám