Hlavní obsah

Celá knihovna v kapse. Vybíráme čtečku elektronických knih

Novinky, mif

V dnešní době si můžete na dovolenou zabalit bez nadsázky klidně i celou knihovnu. Řeč přitom není samozřejmě o klasických papírových knihách, ale o elektronických čtečkách, které jsou daleko skladnější a lehčí. Poradíme, jak se v nabídce obchodů neztratit.

Foto: archív výrobce

Elektronické čtečky umožňují milovníkům prakticky všech žánrů zabalit si klidně i celou knihovnu do kapsy. (Ilustrační foto))

Článek

Čtečky tzv. ebooků – tak jsou označovány elektronické knihy – lze rozdělit do dvou základních kategorií, s černobílým monitorem vyrobeným z elektronického papíru a s LCD displejem. Druhá zmiňovaná kategorie ale v podstatě již spadá mezi klasické počítačové tablety. Obě technologie mají své přednosti i omezení.

Proti tomu elektronický papír se více podobá klasické knize, obrazovka tedy není podsvícená, díky čemuž je tento panel šetrnější k očím. Text je kontrastní a dobře čitelný klidně i v pravé poledne na ostrém slunci – displej se nikdy neleskne, naopak v noci si pro čtení musíte přisvítit lampičkou. Nutno podotknout, že některé nové modely jsou již podsvícené.

U textu můžete zvolit několik odstínů šedi a samozřejmě měnit velikost fontu. Díky tomu šestipalcový displej bohatě stačí pro čtení i jedincům se slabším zrakem. Elektronický papír však neumožňuje rychlé změny obrazu, při překreslování tak vždy chvilku čekáte. Z tohoto důvodu není prakticky možné takovéto čtečky použít pro sledování videí.

Extrémně dlouhá výdrž

Elektronický papír je navíc energeticky velmi nenáročný. Čtečky ebooků se tak bez elektrické zásuvky obejdou klidně i několik týdnů, zatímco čtečky s LCD displeji musíte dobíjet zpravidla každý den. Pro některé uživatele to přesto nemusí být překážka – přeci jen využitelnost tabletů, respektive čteček s LCD displeji je zpravidla daleko širší. Na nich se například zmiňovaná videa dají sledovat bez jakýchkoliv problémů.

Multimediální funkce se nicméně snaží nabídnout i modely s displejem z elektronického papíru. Možné je na nich hrát jednoduché hry, omezeně přistupovat na internet nebo prostřednictvím nich poslouchat uložené písničky. Pokud se chystáte se čtečkou věnovat i takovýmto činnostem, je vhodné vybírat mezi modely s paměťovou kartou.

Nutné si je také rozmyslet, zda si vystačíte s wi-fi připojením. Na trhu lze totiž narazit také na modely se slotem pro SIM kartu, díky kterému je pak možné nejen nakupovat knihy prakticky kdekoliv, ale zároveň přistupovat na internet i na cestách.

Foto: archív výrobce

Kindle Oasis

Foto: archív výrobce

PocketBook 614 Basic 2

Foto: archív výrobce

Energy Sistem eReader Screenlight HD

Foto: archív výrobce

Bookeen Cybook Muse Essential

Foto: archív výrobce

C-TECH Lexis

Foto: archív výrobce

Approx Billow Ebook E2TP

Foto: archív výrobce

iGET Smart S72

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám