Hlavní obsah

Canberra svou vánoční výzdobou vytvořila nový světový rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 1,2 miliónu LED žárovek použila australská metropole Canberra na vánoční dekoraci v podobě tří propojených obřích vánočních dárků, čímž vytvořila nový světový rekord. Informoval o tom zpravodajský server BBC News s odvoláním na Guinnessovu knihu rekordů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rekordní vánoční výzdoba v Canbeře zahrnuje přes milión světelVideo: Reuters

 
Článek

Představitelé Guinnessovy knihy potvrdili, že instalace, při níž byla světla spojena 120 kilometry kabelů, je skutečně historicky největší scénou sestávající z LED žárovek. Jedním z cílů projektu je shromáždit finanční prostředky pro místní charitativní organizaci, která podporuje rodiny, jež přišly o dítě kvůli syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS).

Dosavadním držitelem prvenství byla světelná instalace v jižním Uzbekistánu s 1 012 840 použitými žárovkami.

Světelnou výzdobu v nákupní zóně Petrie Plaza v centru Canberry několik měsíců plánoval a připravoval místní právník David Richards s týmem dobrovolníků. Richards minulý rok rovněž dosáhl světového rekordu v množství vánočních světel na obytném domě, když své sídlo pokryl 502 165 žárovkami.

"Vánoční světla opravdu dostávají lidi do slavnostní nálady," poznamenal Richards, který žije na canberrském předměstí Forrest. "Zdobili jsme dům řadu let a na naše světla se přicházeli dívat lidé ze všech konců světa," dodal.

Dopravní zácpy, jež vytvářelo 75 000 návštěvníků, kteří si postupně přišli světelnou show Richardsových prohlédnout, ale komplikovaly život jeho rodině i sousedům. "Nemohl jsem to znovu svým sousedům a rodině udělat," vysvětlil Richards své rozhodnutí přesunout letos projekt do centra města. Tamní instalace bude k vidění pro veřejnost zdarma až do konce roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve světě už vládne vánoční atmosféra

Vánoční výzdoba už začíná zářit nejen u nás, ale i ve světě. Svátečně už je vyzdobena Paříž, Londýn, nebo americký Nashville. Vánoce se blíží a velkorysé...

Vánoční strom pro Prahu má 26 metrů

V Nespekách na Benešovsku porazili v sobotu smrk určený pro vánoční trhy v Praze. Kácení stromu se podobně jako v minulosti ujal mistr republiky v práci...

Výběr článků

Načítám