Hlavní obsah

Barvou letošních Vánoc je šedá

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradičními barvami Vánoc vždy byly zlatá, červená a zelená. I Vánoce ovšem podléhají módě. Letos tedy tradiční barvy ustupují do pozadí a nahradit se je chystá šedá. Zda se jí to podaří, je otázkou. Pro mnohé z nás je tradiční barevné pojetí totiž nejpřijatelnější.

Foto: Profimedia.cz

Trendy barvou letošních Vánoc je šedá.

Článek

Původ tradičních vánočních barev je možné dohledat v historii a náboženství. Zelená byla v dějinách vždy považována za symbol tajemství a života. Zatímco zelená má předkřesťanský původ, červená a zlatá se staly důležitými pro zimní svátky až po narození Krista.

Červená představovala protipól zelené a lidé v ní viděli smrt a krev. Zlatá naopak symbolizovala dar, který Ježíškovi přinesl jeden ze tří králů. Zavedení této barvy znamenalo rozšíření křesťanské symboliky a vyjadřovalo příslib věčného života. Přestože se okruh vánočních barev za poslední roky značně rozšířil, zůstávají lidé tradičním českým barvám věrni.

„Trendy barvou pro letošní rok je šedá," informovala na tiskové konferenci interiérová designérka Andrea Vokřálová. Podle ní je tato barva velmi variabilní a dá se lehce kombinovat s jakoukoliv pastelovou barvou, například modrou, nebo růžovou.

Foto: Orion

Vánoční hvězda

Tato barva ale nemá takový vliv na samotnou výzdobu stromečku, proto i ozdoby budou spíše světlejší a jemnější. "Lidé chtějí mít doma krásný a elegantní stromek, ale je na nich, zda zvolí přírodní styl, nebo modernější výzdobu, do které zapadnou i ručně malované ozdoby vyrobené dětmi,“ upřesňuje trend Andrea Vokřálová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám