Hlavní obsah

Vánoční dárky pro technické nadšence

Novinky, mif

Na nákupy dárků zbývá už jen posledních pár dní. I na poslední chvíli se dá ale koupit celá řada zajímavých vychytávek, které udělají radost snad každému počítačovému nadšenci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vděčnými dárky, které pomáhají uchovávat rodinné vzpomínky, jsou videokamery a fotoaparáty. Ceny těch nejlevnějších modelů se v obou zmiňovaných kategoriích pohybují už okolo tisícovky.

Největší oblibě se těší především kompaktní přístroje, protože se vejdou do každé kapsy a na cestách nejsou velkou přítěží. Zajímavé jsou také modely, které jsou určeny do extrémních podmínek. Jejich odolným konstrukcím nevadí zpravidla pády, voda, prach ani hrubější zacházení.

Co se videokamer týče, samostatnou kategorii pak tvoří přístroje, které jsou určeny k nepřetržitému natáčení za jízdy. Proti standardním modelům jsou často daleko kompaktnější, aby nezacláněly ve výhledu, a navíc mají bohatší příslušenství. Díky tomu je možné je připevnit na čelní sklo automobilu a zároveň i nabíjet z cigaretové zástrčky.

Nejčastějším dárkem pod stromečkem bude letos televize

Vánoce

Chytré telefony a tablety

Snad žádný obdarovaný nepohrdne novým mobilem nebo tabletem. Chytré telefony s dotykovým displejem a operačním systémem je možné stejně jako počítačové tablety zakoupit už za cenu okolo 1000 Kč.

Samozřejmě od těch nejlevnějších modelů nemůžeme očekávat to samé jako od dražší konkurence. Je téměř pravidlem, že s rostoucí cenou nabízejí chytré telefony i počítačové tablety vyšší výkon i lepší displej.

Většina přístrojů navíc v dnešní době dokáže pracovat s mobilním 3G internetem, případně jeho rychlejší LTE variantou, nebo se připojit k domácí wi-fi síti. Samozřejmostí jsou dnes již i GPS moduly, díky kterým pak fungují také jako satelitní navigace.

Najdou se i modely vybavené špičkovými fotoaparáty. Ty pak dokážou nahradit také fotoaparát nebo videokameru. Některé chytré telefony dokonce dokážou natáčet a fotit i pod vodou.

Hodinky jako dárek pro ty, se kterými byste si přáli zastavit čas

Vánoce

Canon EOS 77D: fotky už nebudou rozmazané

Společnost Canon láká v letošním roce na novou zrcadlovkou nazývanou EOS 77D. Ta nabízí APS-C CMOS snímač s rozlišením 24,2 megapixelu a obrazový procesor Digic 7. Rozsah hodnot ISO je od 100 do 25 600, rychlost závěrky pak od 30 s do 1/4000 s.

Foto: archív výrobce

Canon EOS 77D

Foto: archív výrobce

Canon EOS 77D

Nejzajímavějším prvkem novinky je ale použitý snímač, využívá totiž unikátní technologii tzv. duálních pixelů. V praxi by tak měl být fotoaparát schopen zaostřit i při sledování rychleji se pohybujících objektů, typicky například při focení sportu. K dispozici je také pětiosý digitální stabilizátor obrazu, jenž eliminuje vliv pohybu fotoaparátem při natáčení filmů z ruky.

Přístroj se chlubí výklopným displejem a poměrně odolnou konstrukcí. Snad jedinou vadou na kráse je fakt, že se novinka zatím nenabízí. Prodávat se začne s největší pravděpodobností až v průběhu dubna.

  • Klady: technologie duálních pixelů
  • Zápory: uvedená cena je bez objektivu, set vyjde o 5000 Kč dráž
  • Cena: 20 000 Kč

Honor 6X: láká na dva objektivy

Pracovní tempo u tohoto chytrého telefonu udává procesor Huawei Kirin 655, u nějž jsou čtyři jádra taktována na 2,1 GHz a další čtyři na 1,7 GHz. Do vínku dostal tento stroj 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD. Displej má úhlopříčku 5,5 palce a nabízí rozlišení Full HD. Pro úplnost dodejme, že rozměry telefonu jsou 150,9 × 72,6 × 8,2 mm a hmotnost činí 162 g.

Foto: rim, Novinky

Honor 6X

Foto: rim, Novinky

Na zadní straně se pyšní dvojitý fotoaparát.

Další výhoda je jasná už při pohledu na zadní stranu novinky, zde se totiž ukrývá dvojitý fotoaparát s rozlišením 12 megapixelů. K čemu slouží v praxi? Jeden objektiv se stará o zachycení barev, druhý pak o co nejvěrnější detaily snímaného obrazu – toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač.

Když oba fotoaparáty spolupracují, dosahují o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů. Dokážou zachytit více světla a zároveň vynikají při pořizování momentek za špatných světelných podmínek.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: spíše průměrný výkon
  • Cena: 4400 Kč

BML cShot5 4K: obraz ve vysokém rozlišení

Akční kamery jsou bezesporu fenoménem dnešní doby. I proto se neustále objevují další výrobci, kteří se snaží ukousnout část tohoto lukrativního trhu. Na tuzemském trhu se snaží od loňského roku uspět společnost BML.

Foto: archív tvůrců

BML cShot5 4K

Test kamery BMLVideo: Novinky

Jedním z nejlepších modelů v nabídce je cShot5 4K, který nabízí natáčení ve vysokém rozlišení 4K, jak už napovídá samotný název. Zajímavý je přístroj i cenou – nabízí se totiž zhruba za polovinu toho, kolik stojí parametrově shodná akční kamera od společnosti GoPro, která aktuálně představuje mezi lidmi nejčastější volbu.

Velmi agresivní cenu výrobce podpořil i hromadou dodávaného příslušenství. Nechybějí tak nejrůznější nástavce a držáky na helmy i řídítka či například dálkový ovladač. Samozřejmostí je i odolné pouzdro, díky němuž může kamera natáčet klidně až 30 metrů pod vodou.

Za kvalitu obrazu se novinka rozhodně stydět nemusí, obzvláště v dané cenové kategorii. K ovládání slouží dvoupalcový displej na zadní straně a malý 0,95palcový na přední straně – na něm se zobrazují důležité informace o nastavení kamery.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: displej není dotykový
  • Cena: 3900 Kč

Kingston DataTraveler Ultimate GT: celá filmotéka v kapse

Zcela bezkonkurenční kapacitu nabízí flash disk Kingston DataTraveler Ultimate GT. Uložit je na něj totiž možné až 2 TB dat.

Pro lepší představu o tom, jak je flash disk skutečně velký – kapacita 2 TB v praxi stačí pro nahrání až 70 hodin videa v rozlišení 4K a více než 250 hodin ve standardu Full HD. V druhém zmiňovaném případě se tak na poměrně kompaktní flash disk vejde klidně až 200 filmů.

Foto: archív výrobce

Kingston DataTraveler Ultimate GT

Zároveň se na model DataTraveler Ultimate GT vejde více než 420 tisíc fotografií s rozlišením 10 megapixelů. A to už je pořádná dávka snímků, klidně i kompletní rodinné fotoalbum. Shrnuto, podtrženo – větší USB flash disk byste v současnosti hledali marně, čehož si je vědom i samotný výrobce.

Disk je určen pro rozhraní USB 3.1, ale je pochopitelně zpětně kompatibilní také s dvojkovým standardem USB. Rozměry disku jsou 72 mm x 26,94 mm x 21 mm, hmotnost výrobce neuvedl, stejně jako hodnoty přenosových rychlostí.

  • Klady: bezkonkurenční kapacita
  • Zápory: vysoká cena
  • Cena: 20 500 Kč

Asus PRO B9440: vysoký výkon v kompaktním těle

Společnost Asus láká již nějakou dobu na extrémně lehký notebook s označením PRO B9440. Váží pouhý jeden kilogram. Přestože jde o plnohodnotný laptop, svou hmotností se směle může srovnávat s většími tablety.

Foto: archív výrobce

Asus PRO B9440

Foto: archív výrobce

Asus PRO B9440

Proti nim má ale citelně vyšší výkon. Pracovní tempo udávají procesory Intel Core i5 a i7. Dále je k dispozici až 16 GB operační paměti a až 512GB SSD jednotka. Potěšující je i výdrž, která by se v praxi měla přiblížit hranici deseti hodin v případě kancelářské práce.

Tipy na vánoční dárky pro praktické ženy

Vánoce

Ve snaze vytvořit co nejkompaktnější stroj se výrobce dokonce rozhodl zcela přepracovat systém uchycení obrazovky k tělu notebooku. Panty jsou tak velmi tenké a spodní strana displeje slouží v podstatě jako podstavec, jak je vidět na snímku výše. Díky tomu je příjemně nakloněna klávesnice a píše se na ní o poznání příjemněji než na tradičních laptopech, což jsme měli možnost přímo na veletrhu vyzkoušet.

  • Klady: vysoký výkon, kompaktní konstrukce
  • Zápory: pro hráče se hodí jiné modely
  • Cena: 34 000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Za herní náčiní utrácí lidé tisíce

Hraní her na televizních nebo počítačových obrazovkách je stále populárnější. A úměrně tomu také roste poptávka po herních počítačích, televizních konzolích a v neposlední řadě také po nejrůznějším příslušenství.

„Prodejům herního příslušenství se velice daří a odpovídá růstu celého herního odvětví, které zažívá velký boom,“ uvedla na dotaz Novinek mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Je to patrné i při pohledu do jednotlivých kategorií. „Zájem o herní konzole oproti loňsku výrazně stoupl – až o čtvrtinu, a to má samozřejmě dopad i na další příslušenství. Herní stolky lidé vyhledávají čtyřnásobně častěji než loni. K nejvyhledávanějším doplňkům patří jasně herní volanty, dvě třetiny lidí upřednostňují variantu pro PC,“ uvedl Milan Šmíd, manažer Zboží.cz.

„I navzdory rostoucí popularitě herních konzolí se najde stále více zákazníků, kteří upřednostňují herní počítače. Na každou prodanou konzoli dnes připadají přibližně čtyři prodaná herní PC,“ prohlásil obchodní ředitel CZC.cz Tomáš Pilský.

Nákupem počítače nebo konzole však investice hráčů ani zdaleka nekončí. „Příslušenství u konzolí tvoří většinou druhý ovladač a herní kupóny, může se jednat cca o dva až tři tisíce korun. U PC záleží na typu periferií, které hráči zvolí. Někteří sáhnou po levnější variantě okolo 1000 korun, jiní neváhají zakoupit herní klávesnici a myš za deset tisíc,“ podělil se o své zkušenosti Jan Řezáč, tiskový mluvčí Mall.cz.

„Zákazníci si ke svým herním počítačům nejčastěji dokupují herní myši, klávesnice a sluchátka, přičemž za každý z těchto produktů jsou schopni utratit v průměru přibližně 1000 Kč včetně DPH,“ uvedl Pilský. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám