Hlavní obsah

Letos by to mohlo klapnout. Vánoce by měly být bílé a mrazivé

Právo, Václav Pergl

Po několika letech svátků na blátě by se letos Česko mohlo dočkat Vánoc bílých. Meteorologové slibují teploty kolem nuly a sněžit by mohlo i v nižších polohách.

Foto: ČTK

Sněhová peřina přikryla také Schwarzwald v Německu.

Článek

„Letošní Štědrý den bude rozhodně připomínat zimu, protože jeho průměrná teplota by měla být jen jeden stupeň nad nulou. Loni to přitom bylo sedm stupňů nad nulou,“ řekla v pondělí Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Na Štědrý den by podle ní měla převládat velká oblačnost, ojediněle se sněžením zejména na horách. Sníh by měl ležet už od středních poloh a ani v nížinách není vyloučeno sněžení.

Po ránu bude mrznout a nejvyšší odpolední teploty budou v rozmezí -3 až 1 stupeň Celsia. Takovéto počasí by mělo vydržet přes celé svátky. Poslední bílé Vánoce přinesl rok 2010.

Do Česka vtrhnou mrazy už tento týden a v jeho závěru při vyjasnění budou klesat až na minus 10 stupňů Celsia. Odpolední teploty zůstanou také pod nulou.

Výrazně ochlazovat se začne už od středy, kdy noční teploty klesnou až na -5 a denní budou v rozmezí od 0 do až 5 stupňů Celsia. Postupně každý den bude chladněji a o víkendu můžeme očekávat noční teploty -6 až -10 stupňů, ojediněle i víc.

Denní teploty by měly být od -4 do 0. Místy budou mrznoucí mlhy a na horách bude sněžit.

Možná i obleva

Meteorologické modely ale ještě neukazují, jak bude po vánočních svátcích. Meteorologové nevylučují ani oblevu. Ta je tradiční a zpravidla přichází někdy během Vánoc, jindy po svátcích a trvá zhruba šest dní.

Podle Honsové budou meteorologové vánoční a novoroční počasí dále upřesňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám