Hlavní obsah

Chcete k Vánocům darovat peníze? Nemusí být jen v obálce

Novinky, bab

Mnozí lidé, kteří nevědí, čím obdarovat své blízké, jim nadělí pod stromeček peníze. Z předvánočních průzkumů vyplývá, že obálku s hotovostí daruje zhruba každý pátý člověk. Přitom je i více způsobů, jak věnovat finanční dárek, aniž byste museli předat štos bankovek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zhruba pětina lidí hodlá udělat svým blízkým radost finanční hotovostí. Ukázal to průzkum společnosti Cetelem.

Zatímco dospělí po obálce s penězi až tolik netouží - přeje si ji jen každý osmý člověk -, děti chtějí dostat peníze podstatně častěji. Podle průzkumu si je přeje 21 procent starších dětí a dospívajících.

Peníze na kartě

Pokud se rozhodnete darovat svým blízkým či dětem peníze, můžete tak učinit elegantněji, než položením obálky s hotovostí pod stromeček. Například banky ČSOB a Era nabízejí předplacenou platební kartu, se kterou si obdarovaný může koupit v obchodě či na internetu přesně to, co si přeje nebo potřebuje. Karta umožňuje bezkontaktní platby a není vázána na žádný bankovní účet. Pochopitelně její držitel s ní může i vybírat peníze z bankomatu.

„Předplacená COOL karta má hned několik výhod oproti hotovosti či dárkovým poukazům. Umožňuje nabít libovolnou částku, poté ji darovat a její využití je univerzální a neomezuje se na jednoho prodejce nebo obchodní centrum. Po vyčerpání je navíc možné kartu znovu dobít,“ upozornila Jana Opršalová z ČSOB.

Obdarovat své blízké můžete i předplacenými dárkovými kartami obchodních řetězců. V nabídce je mají jak obchody s módou - například H či C, nebo obchody s elektronikou - například Datart, či třeba prodejny Obi, Ikea, také fastfoody McDonald’s.

Na jakou částku kartu „nabijete”, je na vás. Obchodníci vám to umožní již od 100 korun až po několik tisíc.

Dárkové poukázky

Darovat můžete i poukazy s konkrétní částkou, například na 100, 200, 500, ale i 1000 korun. Vaši blízcí si pak poukázky mohou vyměnit za vybrané zboží. Nabízejí je například obchody Tesco, Palladium Praha, Galerie Vaňkovka či třeba Arkády Pankrác.

Nevýhodou oproti dárkové kartě je nutnost vyčerpat celou hodnotu poukázky. Bude-li hodnota zakoupeného zboží nižší než hodnota poukázky, v obchodech vám rozdíl nevrátí. V opačném případě, když bude zboží dražší, budete muset rozdíl doplatit.

Stavební spoření pro děti

Pokud se rozhodnete svému dítěti či vnoučeti darovat peníze, můžete tak učinit i prostřednictvím založení stavebního spoření. Vložíte-li na účet ještě do konce roku 20 tisíc korun, bude mít váš potomek nárok na státní podporu dva tisíce korun i za letošní rok.

Zážitkové vouchery a slevové kupony

Již několik let zažívají boom prodeje různých zážitkových voucherů či slevových kupónů. Pokud si nevíte rady, čím obdarovat své blízké, a dávat jim peníze vám nevyhovuje, mohou být pro vás vhodnou alternativou.

Na výběr máte ze široké nabídky různých typů zážitků. Miluje váš partner dobré jídlo? Darujte mu poukaz na degustační menu do některé vyhlášené restaurace. Nic nezkazíte ani poukazy na několikadenní pobyty v lázních, na horách či wellness. Oblíbené jsou i kupóny na různé druhy masáží.

Pokud chcete koupit zážitkový voucher se slevou, projděte si nabídky různých slevových serverů - např. slevomat.cz, skrz.cz, pepa.cz, zapakatel.cz a podobně.

„Celkové prodeje slevových serverů aktuálně táhnou zážitky a cestování. Se začátkem prosince jako by se u Čechů probudila chuť nakupovat lyžařské pobyty na horách, wellness pobyty v lázních či ve vybraných horských střediscích u nás i na Slovensku. Další významnou položku tvoří zážitky, a to buď relaxační, jako masáže a pobyty v aquaparcích, nebo adrenalinové, například lidský prak, letecké simulátory či únikové hry, které slaví úspěch nejen v tuzemsku. Fenomén únikových her vznikl v Japonsku, odkud se šíří do celého světa,“ upozornila na aktuální trend Marie Chytilová ze Slevomatu.

Anketa

Darujete letos svým blízkým pod stromeček peníze?
Ano
71,2 %
Ne
28,8 %
Celkem hlasovalo 2712 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám