Hlavní obsah

Slovensko dostane od Německa systém Patriot, o pomoc žádá i Američany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo bude participovat na vytvoření předsunuté jednotky Severoatlantické aliance (eFP) na Slovensku dodaním systému protivzdušné obrany Patriot. Uvedl to po sobotním mimořádném zasedání slovenské vlády ministr obrany Jaroslav Naď (Obyčejné lidé a nezávislé osobnosti OLaNO). Od USA by země chtěla systém Sentinel.

Foto: Profimedia.cz

Německá armáda při cvičení se střelami Patriot

Článek

„Je to sofistikovaný, moderní a velmi účinný systém protivzdušné obrany, abychom chránili naše území,“ řekl Naď.

Ministr potvrdil, že tento systém přijde na Slovensko zdarma, ale jinak stojí kolem 600 milionů eur (14,8 miliardy korun). „Německo společně s Nizozemím k tomu vyšlou také personál, který bude součástí vytvořené jednotky eFP na území Slovenské republiky,“ dodal Naď.

Slovensko podle ministra jedná také s dalšími zeměmi o účasti v jednotce eFP. „Kromě Německa a Nizozemí, to jsou Česká republika, Polsko a Slovinsko. Požádali jsme Spojené státy americké, zda nám mohou zajistit sofistikované systémy s názvem Sentinel. Jsou to masivní senzory na ochranu naší východní hranice,“ řekl Naď.

Patrně tím měl na mysli radiolokátor AN/MPQ-64 Sentinel určený pro zjišťování a sledování vzdušných objektů v malých výškách se středním dosahem. Pracuje autonomně a informace dalším částem systému protivzdušné obrany posílá vysokorychlostní datovou sítí nebo rádiem.

Na Slovensku budou zřejmě působit předsunuté jednotky NATO

Zahraniční

„Pokud s tím budou souhlasit, patří k tomu také 40členná jednotka, která se bude o tento systém starat,“ dodal ministr.

Naď požádá vládu a parlament o schválení jednotky eFP na území Slovenska, která bude mít asi 1200 zahraničních členů a 300 slovenských vojáků. „Kromě systému Patriot zde bude také několik mimořádné sofistikovaných zařízení, která stojí stovky milionů. Technologie, které mají přijít na Slovensko zdarma, stojí přes jednu miliardu eur,“ zdůraznil ministr obrany.

Naď konstatoval, že Slovensko chce velmi rychle ukončit provoz stíhaček MiG-29 na letišti Sliač. „Technikům, kteří tam jsou, poděkujeme a pošleme je zpět do Ruska,“ uvedl ministr. Zatím není definitivní dohoda, ale ochranu vzdušného prostoru Slovenské republiky by měl zajišťovat „geograficky blízký spojenec“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám