Hlavní obsah

Rusové zaútočili na nemocnici pro onkologické pacienty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko při ostřelování ukrajinských měst zasáhlo v Kyjevě mimo jiné onkologickou nemocnici Ochmatdyt. Při útoku zemřelo jedno dítě, další dvě děti a dva dospělí byli zraněni. Pár hodin předtím stříleli ruští vojáci na sanitku převážející těžce raněné.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Sanitka u ukrajinských obrněných transportérů v Kyjevě

Článek

Záběry na zasaženou nemocnici poskytly kamery na dronech. Dva zranění dospělí leželi v krvi, kolem nich se pohybovali další lidé.

Ukrajina tohle Rusku neodpustí. Za zabití našich dětí bude potrestáno.
Ukrajinský premiér Denys Šmyhal

Ochmatdyt loni získal grant, který dětské onkologické nemocnici umožnil získat moderní vybavení a výkonné telemedicínské centrum pro minimálně invazivní chirurgii.

Podle novinářky ukrajinské televize 1+1 došlo na místě také ke střeleckému útoku na auto s civilisty.

V sobotu byla u Chersonu zasažena sanitka převážející těžce raněné do nemocnice. Vozidlo shořelo, řidič zahynul. Podle informací deníku Kyiv Independent útok nepřežil ještě jeden z pacientů.

Rusové už včera zaútočili ve městě Ochtyrka na školku. Na místě mělo být několik mrtvých, včetně dětí. Před dvěma dny se pak Rusko dopustilo válčeného zločinu, když ostřelovalo předměstí Charkova z raketometu Směrč. Právě používání neřízených raket proti obydleným oblastem je považováno za válečný zločin.

„Útočí na školky, obydlené oblasti i autobusy s dětmi. Za tyto zločiny se ruské velení jistě dočká vojenského soudu. Nepřítel bude za zabití našich dětí potrestán. Ukrajina mu to neodpustí,“ uvedl v sobotu ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Reklama

Výběr článků

Načítám