Hlavní obsah

Zemřel kytarista Luboš Andršt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zemřel kytarista a skladatel Luboš Andršt. Spjatý je především s kapelami Energit, Blues Band, Jazz Q či Framus Five. Bylo mu 73 let.

Foto: Jaroslav Appeltauer

Luboš Andršt

Článek

„V noci na dnešek zemřel můj nejstarší spoluhráč, úžasný muzikant a spolužák v rockové škole, jak vždycky říkával, Luboš Andršt. Budeme na něj zítra vzpomínat v Lucerně. Spolu s námi i jeho bratranec Petr Janda. RIP, kamaráde!” napsal na svém facebookovém profilu zpěvák Michal Prokop.

Informaci o úmrtí potvrdil ČTK i hudební producent David Gaydečka.

Andršt se narodil 26. července 1948 v Praze a jeho jméno je neodmyslitelně spojeno s českým blues. V roce 1996 stál u zrodu úspěšného šumperského festivalu Blues Alive.

Během let spolupracoval vedle Michala Prokopa či Jiřího Stivína také s Emilem Viklickým, Mariánem Vargou, Peterem Lipou nebo Martinem Kratochvílem v jeho sestavě Jazz Q. Andršt hrál například na Prokopově albu Město ER, s Jazz Q nahrál desku Pozorovatelna.

Počátkem roku 1973 založil vlastní bluesrockovou skupinu Energit, později vystupoval pod hlavičkou Luboš Andršt Blues Band či Luboš Andršt Group. K albům, která vydal pod svým jménem, patří například Capricornus a Imprints. Počátkem 90. let vedl Andršt doprovodnou skupinu Marty Kubišové. Dvakrát hrál s B. B. Kingem.

Michal Prokop: Díky nahrávání nového alba jsem pandemii přežil

Kultura

V loňském roce vyšla Andrštova vzpomínková kniha Ještě hraju vestoje, na které pracoval s hudebním publicistou a dramaturgem Blues Alive Ondřejem Bezrem.

Práci mu v poslední době komplikoval špatný zdravotní stav. „Je už půl roku v nemocnici a jeho zdravotní stav mu neumožňuje hrát. Jeho rodina si nepřeje, aby se zveřejňovaly podrobnosti,” popisoval Prokop v květnovém rozhovoru pro Právo.

Čtivá knižní zpověď kytaristy Luboše Andršta

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám