Hlavní obsah

Praha 6 potrestala tři lidi za stržení plachty kolem Koněva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za poškození plachty, která zakrývala sochu sovětského maršála Ivana Koněva v Praze 6, potrestala radnice této městské části tři lidi. Dva dostali napomenutí, třetí pokutu tisíc korun. Úřad navíc dvěma z nich zabavil předmět, kterým plachtu poničili, informovala ve čtvrtek na svém webu Česká televize.

Foto: David W Cerny, Reuters

Socha maršála Koněva

Článek

Koněvův pomník na náměstí Interbrigády se stává častým terčem vandalů, naposledy koncem srpna. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) poté nechal kolem pomníku postavit lešení s plachtou, kterou odpůrci zakrytí několikrát strhli. Incident vyvolal napětí ve vztazích mezi Prahou a Moskvou.

„Za oznámené přestupky byly vydány tři příkazy o udělení správního trestu. Dosud nejsou pravomocné,“ řekl ČT mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zakrývání sochy maršála Koněva v Praze

Radnice dvakrát přikročila k napomenutí, jednomu z těchto delikventů současně zabavila předmět, kterým plachtu poškodil. Nejpřísnější trest si odnesl muž, který má za sebou už několik deliktů. Úřad mu proto uložil pokutu tisíc korun.

Zastupitelé městské části v polovině září rozhodli, že sochu nahradí nový památník osvobození metropole za druhé světové války.

Petříček: Smlouvu s Ruskem dodržíme, Koněv může stát i jinde

Domácí

Pro sochu Koněva chtějí najít jiné důstojné místo, hovoří se například o vojenském hřbitovu na Olšanech nebo chystaném památníku dvacátého století. Rusko proti přesunu Koněvovy sochy protestuje a ruská ambasáda uvedla, že by to považovala za porušení česko-ruské smlouvy o přátelských vztazích.

Reklama

Související články

Praha 6 odstranila lešení od Koněvovy sochy

Radnice Prahy 6 v úterý večer odstranila lešení ze sochy sovětského maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády. Lešení mělo podle městské části chránit...

Výběr článků

Načítám