Hlavní obsah

Slovenská vláda ohlásila kvůli inflaci miliardové kompenzace

Slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) ve čtvrtek oznámil kompenzace pro lidi kvůli vysoké inflaci v celkové výši 260 milionů eur (6,3 miliardy korun). V příštím roce by pak měla být ještě vyšší a dosáhnout až miliardu eur (24,4 miliardy korun).

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský ministr financí Igor Matovič

Článek

Podle ministra financí Igora Matoviče (OLaNO) část opatření zaplatí 100 nejbohatších firem na vyšších daních. „Patří se, aby několik bohatých firem přispělo do společného o trošku víc,“ uvedl Matovič.

V rámci zmíněných opatření dostanou rodiny s dětmi jednorázový příspěvek 100 eur (2440 korun), 58 tisíc domácnosti v hmotné nouzi dostane jednorázový příspěvek ve výši 100 eur a přes sto tisíc seniorů rovněž příspěvek 100 eur.

Jednorázový příspěvek ve stejné výši dostane také 80 tisíc opatrovníků a osobních asistentů osob s těžkým zdravotním postižením a 7500 náhradních rodičů.

Slovenská inflace zrychlila na devět procent

Ekonomika

Zvyšuje se také přídavek na dítě z 25,88 eura (632 korun) na 30 eur (732 korun) a od prvního ledna 2023 na 40 eur (976 korun). Zvýší se rovněž daňový bonus pro rodiny s dětmi.

Zmíněnou kompenzaci neschválila vládní strana Svoboda a Solidarita (SaS) ministra hospodářství Richarda Sulíka. Vládní koalice ale při hlasování v parlamentu počítá s podporou části opozice. SaS nesouhlasila především se zvyšováním daní.

Reklama

Výběr článků

Načítám