Hlavní obsah

Polské volby vyhrál Kaczyński, má skoro 46 procent hlasů

– Varšava • Aktualizováno

V nedělních polských parlamentních volbách zvítězila vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského se ziskem 45,8 % hlasů. Uvedla to v pondělí ráno státní volební komise po sečtení hlasů z více než 72 procent volebních obvodů. Podle propočtů televize TVN24 bude mít PiS většinu ve 460členném Sejmu, dolní komoře parlamentu.

Máme důvod k radosti, pochvaloval si výsledky voleb Kaczyński Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Potvrzují se tak nedělní odhady výsledků, které ukázaly, že národně-konzervativní formace bude zřejmě moci samostatně vládnout i další čtyři roky.

„Dokázali jsme vyhrát i přes tu silnou frontu proti nám,” řekl předseda PiS Jaroslaw Kaczyński svým spolustraníkům ve volebním štábu. Ti nadšeně tleskali a volali „Jaroslaw, Jaroslaw!”.

Druhé skončilo největší opoziční uskupení, proevropská Občanská koalice, které má podle dílčích výsledků 25,5 procenta hlasů. Na třetím místě skončila Levice s 11,9 procenta hlasů. S ní se po pěti letech vrací do Sejmu, dolní komory parlamentu, Svaz demokratické levice.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jaroslaw Kaczynski, předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost.

Do Sejmu se dále dostali lidovci (PSL) ve spojenectví s protisystémovým hnutím Kukiz´15, které podpořilo devět procent voličů, a pravicová, euroskeptická Konfederace s 6,7 procenta hlasů.

Kontroverzní reformy

Současná vláda premiéra Mateusze Morawieckého (PiS) si získala podporu Poláků zejména díky štědrým sociálním dávkám, jako je přídavek na děti ve výši 500 zlotých (asi 3000 korun) měsíčně nebo třináctý důchod.

Snížila také věk odchodu do důchodu. Konzervativně orientované voliče PiS oslovuje důrazem na katolickou víru, vlastenectví či ochranu tradiční rodiny, kterou podle ní ohrožuje hnutí za práva gayů, leseb, bisexuálních a transgenderových osob.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki (vpravo) a šéf PiS Jaroslaw Kaczyński.

Nejsilnější opoziční uskupení, Občanská koalice (KO), slibovalo, že v případě, kdy by se dostalo k moci, obnoví v Polsku principy demokratického státu, které podle něj PiS porušuje.

Současná vláda ve Varšavě se stala terčem kritiky ze strany domácí opozice i Bruselu kvůli reformám soudnictví, v jejichž důsledku se zvýšil vliv politiků na justiční systém. Také vedení důležitých státních firem a veřejnoprávních médií obsadili stoupenci národně-konzervativní strany.

Při předchozích volbách před čtyřmi lety PiS podpořilo při hlasování do Sejmu 37,6 procenta lidí, zatímco Občanskou platformu, která je nejsilnější součástí nynější Občanské koalice, 24 procent voličů.

PiS v novém volebním období chce dokončit reorganizaci justice a na obecných soudech provede takové změny, které podle oponentů povedou k personálním čistkám. „Bez hluboké reformy soudů je napravování státu velmi obtížné, protože to je poslední barikáda, poslední úroveň rozhodování v mnoha důležitých záležitostech,” řekl nedávno Kaczyński. Politici jeho strany se netají plány převést média se zahraničními majiteli do polských rukou a vytvořit profesní sdružení novinářů, které by regulovalo jejich práci.

Reklama

Výběr článků

Načítám