Hlavní obsah

MPSV: V Česku už pracuje 78 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, hlavně žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku začalo od počátku ruské invaze pracovat více než 78 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) to v úterý řekl na tiskovém brífinku po jednání tripartity.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští uprchlíci v Praze

Článek

„Lidé, kteří přicházejí z Ukrajiny, především maminky, jsou dnes na pracovním trhu aktivní. Máme více jak 78 tisíc především žen, které jsou dnes na trhu práce zapojeny,“ uvedl Jurečka.

Za necelé dva týdny jejich počet vzrostl zhruba o osm tisíc. „Očekáváme, že tempo růstu zpomalí,“ avizoval pro Novinky. Přesný odhad však resort nemá.

Pravidla poskytování humanitární dávky pro uprchlíky se zpřísní, schválil Senát

Domácí

Většinou se nyní jedná o nízkokvalifikované práce. „Jsou to dost často spíše pomocné profese, které nevyžadují vyšší kvalifikaci. Týká se to firem, které poskytují úklidové služby, a pak jsou to ženy, které pracují například v logistických centrech či skladech,“ řekl Jurečka.

„Snažíme se pracovat na jazykovém vzdělání, které je klíčem k tomu, aby tito lidé mohli uplatnit vyšší kvalifikace a vzdělání,“ doplnil ministr.

Problém podle něj ale představuje skutečnost, že ženy často váhají, zda má vůbec cenu se česky začít učit. „Říkají nám, že plánují, že se v řádu týdnů vrátí na Ukrajinu. Čekají, jak se to bude vyvíjet – na informace, jestli je třeba jejich obec už odminovaná,“ uvedl Jurečka.

Fiala: Primátor má před volbami. Uzavření asistenčního centra je neuvážený krok

Domácí

Ministerstvo školství už zveřejnilo požadavky na podobu jazykových kurzů pro uprchlíky. Provozovatelé mohou vzdělávání připravit a žádat o akreditaci. Jazykovou přípravu pak uhradí úřady práce, využijí k tomu evropské peníze na podporu zaměstnanosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám