Hlavní obsah

Britové upozorňují na kauzu s pražským orlojem

– Praha

O kalendáriu na pražském Orloji, jehož nezdařilé kopie si čtyři roky téměř nikdo nevšiml, už píše i renomovaný britský list The Guardian. Některé postavy se od původní verze od Josefa Mánesa změnily k nepoznání, podle kritiků jde o práci amatéra.

Foto: Guardian

Kauzy pražského Orloje si všiml i Guardian

Článek

„Umělec je obviněn z toho, že na hodiny z 15. století umístil podobizny svých přátel a známých, možná z legrace,“ stojí v úvodu článku, který napsal pro Guardian jeho pražský korespondent Robert Tait.

Staroměstský Orloj deník svým čtenářům přibližuje jako „jednu z nejslavnějších pražských památek“ a „magnet pro turisty s úžasem hledící na 12 apoštolů, kteří se dávají do pohybu odbíjením hodin“.

Nyní se hodiny ocitly uprostřed „trapného sporu kvůli tvrzení, že ji umělec v rámci nákladného restaurátorského projektu obdařil podobiznami svých přátel a známých“, píše Guardian s dodatkem, že není vyloučeno, že se jedná o vtip.

Scheinherr si chce s autorem promluvit

Své podobnosti s jednou z postav si všimla i spisovatelka Kateřina Tučková, která to označila za „megavtipnou aktualizaci cimrmanovských rozměrů“.

Pražský orloj stvořil mistr z Kadaně, Jirásek nás napálil

Kultura

V článku britského listu je citován Milan Patka z Klubu za starou Prahu, který na nesrovnalosti s původním Mánesovou kalendářní deskou a novou kopií upozornil.

Podle něj by odvedli lepší práci i „umělci“ nabízející rychloportréry na Karlově mostě.

Autor kopie, akademický malíř Stanislav Jirčík, na dotazy médií nereaguje, podle svých slov není připraven „čelit hysterii“.

Staroměstská radnice ukrývá vězení i „kosmickou raketu“

Cestování

Pražský radní pro oblast dopravy a památkové péče Adam Scheinherr (Praha Sobě) však avizoval, že se hodlá Jirčíka zeptat, kde bral pro kopii inspiraci a zda dílo Josefa Mánesa nastudoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám