Hlavní obsah

Firmy trápí exekuce pracovníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnavatelé mají od příštího roku dostat proplacenou alespoň část nákladů, které mají s výpočtem a zasíláním částek strhávaných zaměstnancům z exekucí. Důvodem je novela exekučního řádu, kterou letos schválila Sněmovna. Firmy si ale stěžují, že jim ministerstvo spravedlnosti vyměřilo příliš nízkou částku na náhrady.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Ministerstvo vypracovalo vy­hlášku, podle níž by zaměstnavatelé dostávali na jednoho zaměstnance v exekuci 50 korun měsíčně.

Podle schválené novely totiž mají mít nově firmy možnost požádat o paušální náhradu nákladů, které jsou s administrativou spojené. „Plátce mzdy, tedy zaměstnavatel, je povinen srážkami ze mzdy provádět řadu úkonů,“ popsal důvod změny Michal Pleskot z ministerstva spravedlnosti.

Zaměstnavatelé tak například musí podle exekučního příkazu vypočítat správnou výši srážek ze mzdy, dokládat přehled o příjmech a evidenci aktivních závazků, poskytovat exekutorům informace, které vyžadují, a u vícečetných exekucí hlídat pořadí, v jakém se mají dluhy platit.

„Stát navíc už dříve pod hrozbou pokuty 50 tisíc korun přenesl na zaměstnavatele svou povinnost poskytovat exekutorům součinnost při exekuci zaměstnance,“ dodal Miroslav Diro z Hospodářské komory.

Exekucím v Česku stále čelí přes 2200 dětí, většina kvůli stokorunám

Domácí

Až sto exekucí na zaměstnance

V Česku je přitom podle posledních dat Exekutorské komory z listopadu loňského roku v exekuci 720 tisíc lidí. „Z dotazování, které jsme udělali mezi zaměstnavateli v roce 2019, vyplynulo, že existují firmy, které řeší i přes sto exekucí na jednoho zaměstnance,“ uvedla Jitka Hlaváčková ze Svazu průmyslu a dopravy. Ze 150 dotazovaných firem přitom jen osm nemělo s exekucemi svých zaměstnanců zkušenosti.

„Při určení výše paušálně stanovené náhrady nákladů jsme vycházeli z údajů poskytnutých Svazem průmyslu a dopravy, Hospodářské komory a statistických údajů ministerstva práce a sociálních věcí,“ vysvětlil Pleskot, jak ministerstvo dospělo k částce 50 korun na měsíc.

S tím nesouhlasí Hlaváčková, podle níž je tato částka zcela nepostačující a vychází ze šest let starých údajů. „Ministerstvo průmyslu a obchodu na základě svého průzkumu v roce 2019 vyčíslilo náklady na jednoho zaměstnance s více exekucemi v částce 400 korun za měsíc,“ upozornila Hlaváčková.

Exekuci na důchod čelí desítky tisíc seniorů

Domácí

Hospodářská komora se k návrhu vyjádří až ke konci připomínkového řízení k vyhlášce, které skončí v nejbližších dnech. Podle jejích odhadů ale výdaje firem na administraci jedné exekuce dosahují 450 korun měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám