Hlavní obsah

Expozice představuje léčivou Vincentku

Právo, Jiří Růžička
Luhačovice

Expozici o luhačovických minerálních vodách otevřeli v sobotu v hale nejznámějšího pramene Vincentka v Luhačovicích na Zlínsku. Interaktivní expozice představuje geologii, mineralogii a paleontologii, zabývá se chemickou stránkou minerální vody Vincentka a jejími léčebnými účinky. Třetí téma se dívá na Vincentku z historického hlediska, další se věnuje architektuře údolí s prameny.

Foto: Jiří Růžička

Novou interaktivní výstavu o nejznámějším luhačovickém prameni Vincentka otevřeli v Luhačovicích na Zlínsku.

Článek

„Jednotlivá odborná témata jsou představena atraktivní a nenásilnou formou prostřednictvím osmi světelných panelů a jsou doplněna animacemi. Pro expozici byly využity niky na ochozu haly, které byly dosud pro návštěvníky nepřístupné,“ informoval generální ředitel a.s. Lázně Luhačovice Eduard Bláha.

Dalším prvkem, který pracuje se světlem, je nasvícení stropů obou schodišť a depozitáře. Zvolený motiv vlnící se mořské hladiny má navozovat příjemnou relaxační pohodu a zároveň odkazovat na mořský původ Vincentky.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Návštěvníci na nové výstavě

Součástí této projekce je také opravdový šum mořských vln a měkký zátěžový koberec pískové barvy evokuje mořské dno nebo pláž. K největším zajímavostem expozice patří tři originální fosilie připomínající období, kdy zdejší minerální vody vznikaly. Jedná se o zub třetihorního žraloka Megalodona, mamutí stoličku a fosilní stopu.

Celkové náklady na realizaci expozice činí čtyři miliony korun bez DPH a většinu nákladů kryje dotace z evropských fondů. „Otevření expozice v polovině září vyplňuje překlenovací období mezi dokončením rekonstrukce haly Vincentka v srpnu a zpřístupněním celé kolonády, se kterým počítáme v listopadu letošního roku,“ řekl Eduard Bláha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám