Hlavní obsah

Dětský den slaví i Davídek s mozkovou obrnou

Právo, Stáňa Seďová

Téměř dva milióny dětí slaví v neděli v Česku svůj svátek. Pro mnohé je to samozřejmost, jiné si svůj každý den, nejen ten sváteční, musí tvrdě vybojovat. Patří mezi ně i čtyřletý Davídek z Ostravy, jenž žije s dětskou mozkovou obrnou. V celé republice jí trpí 7460 malých oslavenců.

Foto: Archiv rodiny

Davídek s dětskou mozkovou obrnou začal mluvit a ovládat ruce díky takzvané baclofenové pumpě.

Článek

Zatímco dříve byly tyto diagnózy nezřídka příčinou úmrtí, dnes mohou malí pacienti díky rozvinuté péči a objevům moderní medicíny nejen slavit, ale žít i daleko kvalitnější život, než by tomu bylo před pár lety.

Ročně dětskou mozkovou obrnu lékaři odhalí zhruba u stovky českých dětí. Davídek je nejmladším pacientem u nás, jemuž lékaři motolské fakultní nemocnice voperovali takzvanou baclofenovou pumpu.

Díky speciálnímu přístroji i mluví

Chlapec, jehož svaly byly donedávna v nekontrolovatelné křeči, má teď šanci, že se dokáže sám najíst nebo si stejně jako zdravé děti například strčí do pusy bonbón. Díky speciálnímu přístroji také začíná mluvit a jeho rodiče věří, že jednou bude i chodit.

„Syn má dětskou mozkovou obrnu už od jednoho měsíce. Od narození se nevyvíjel jako jeho zdraví vrstevníci. Pouze ležel, měl stažené nožičky a ručičky používal jen minimálně,“ popsala Davídkův stav před operací jeho maminka Hana Rosůlková.

Zlom v životě rodiny nastal v okamžiku, kdy se doslechli o speciální terapii pomocí baclofenové pumpy nazývané ITB.

„Léčba pomocí ITB funguje na principu dávkování malého množství léku přímo do mozkomíšního moku v páteřním kanálku, což snižuje napětí svalů na končetinách,“ vysvětlil přednosta Neurochirurgické kliniky FN Motol Michal Tichý.

K nadšenému překvapení rodičů se potvrdila předpověď odborníků téměř okamžitě. „Už během třetího dne po operaci jsme viděli změny, a to hlavně na rukou. Před operací je měl zaťaté v pěst, teď už si vezme třeba i lentilku a dá si ji sám do pusy. Obrovskou radost máme i z toho, že se rozmluvil. Nikdy nezapomenu, jak mi poprvé řekl máma,“ líčila dojatě maminka čtyřletého chlapečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám