Hlavní obsah

Centrum Klinika je vyklizené. Poslední aktivisté slezli ze střechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Skupina aktivistů ve čtvrtek odpoledne sestoupila ze střechy bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Na střeše byla skupina asi pěti lidí od čtvrtka minulého týdne. Byli jediní, kteří budovu po zásahu exekutora neopustili. Nevyužívaný dům aktivisté obsadili v roce 2014.

Foto: Novinky

Aktivisté na střeše Kliniky

Článek

Na střeše zůstala pětice na protest proti vyklizení domu, který patří Správě železniční dopravní cesty (SŽDC). Správa chce budovu rekonstruovat a přestěhovat do ní své úředníky.

Lidé, kteří po vyklizení domu exekutorem minulý týden zůstali na střeše, podle dřívějších vyjádření zástupců kolektivu sociálního centra v budově žili a neměli kam jít. Na jejich sestoupení ze střechy upozornily Seznam Zprávy, vývoj v případu také potvrdil zástupce Kliniky Arnošt Novák. Ostatní stoupenci centra Kliniky opustili objekt již minulý čtvrtek a pátek.

Aktivisté vynesli věci z Kliniky, na ulici je i pianoVideo: Novinky

Podle mluvčí Exekutorské komory Lenky Desatové bude exekutor Ivo Luhan v pátek v 11:00 u budovy, ve čtvrtek nechtěl svůj další postup komentovat. Dům v minulých dnech pracovníci exekutora zabezpečili a po skončení exekuce jej převezme SŽDC. Ta se v budoucnu chystá budovu zrekonstruovat a nastěhovat do ní kanceláře zhruba pro padesát úředníků ze svých 431 zaměstnanců, kteří v Praze pracují v pronajatých budovách.

V polovině roku plánuje SŽDC uspořádat soutěž na dodavatele rekonstrukce. Samotné opravy by podle mluvčí správy Kateřiny Šubové měly trvat 1,5 roku a podle odhadů vyjdou na zhruba 40 milionů korun. Členové Kliniky tvrdili, že rekonstrukce nezačne ještě minimálně rok a nejméně do té doby mohli v budově dále působit. O převzetí domů projevil zájem magistrát, podle SŽDC to však z právních důvodů není možné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám