Hlavní obsah

V Chlumci nad Cidlinou otevřeli pláž Járy Cimrmana

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plážová lehátka, opalovací krém, badminton a samozřejmě plavky. Nezbytné propriety, které nemohly v sobotu po poledni chybět na náplavce Cidliny v Chlumci nad Cidlinou. Recesisté z Novobydžovska tu na tradiční akci otevřeli pláž Járy Cimrmana. Už podevatenácté.

Plážová sezona začala, otevřeli ji cimrmanologové v Chlumci nad CidlinouVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„Pláž Járy Cimrmana je pláží putovní, protože sám Cimrman byl světoběžníkem. Proto pláž putuje líbeznou krajinou podél stříbrnopěnných vod říčky Cidliny,“ prozradil hlavní organizátor Mirek Tupec. I on smočil kotníky, ale jak prozradil, nejvíc se už od rána těší na večerní horkou sprchu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Slavnostního otevření pláže Járy Cimrmana se zúčastnily desítky lidí z nichž někteří se vydali do ledové vody, kteří tím zahájili plážovou sezonu na Chlumecku a Novobydžovsku.

Poprvé se otužilci k otevření cimrmanovské pláže sešli ve Skřivanech v roce 2001. A od té doby se v lednu scházejí pravidelně. Letos poprvé však vyzkoušeli teplotu tekoucí vody.

„Koupat se může každý, jen si musel přinést plavky. Bohužel nám totiž zamrzl zámek od půjčovny,“ žertoval Mirek Tupec. Popravdě se však teplota vzduchu pohybovala zhruba pět stupňů nad nulou.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zahájení plážové sezony se koná každoročně na různých místech v okolí Nového Bydžova.

„Lepší je ale, když je třeba minus pět. To se voda zdá teplejší,“ míní Václav Staněk, který letos přišel poprvé. „Jinak se otužuju se doma venku v bazénu. Už asi tři roky. A musím říct, že ta tekoucí voda v Cidlině je teplejší než v bazénu,“ dodal.

„Vzpomínáme, jak před třemi lety v Měníku bylo minus šestnáct. To jsme vysekali díru do ledu a vrátili jsme se po třech hodinách a sekali jsme ji znova,“ zavzpomínala jedna ze dvou žen, které si lednové koupání nenechaly ujít. Spolu s kamarádkou si pro tu příležitost pořídily zbrusu nový koupací úbor.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

V výbavě nadšenců nechyběly ani sluneční brýle nebo koupací čepice

„Výborný to bylo, voda 27, je to krásný a na zdraví,“ připojila se druhá z otužilkyň a na zdar letošní plavecké sezony si přiťukla šampaňským s kolemstojícími diváky v teplých kabátech a čepicích. Těch postávalo na obou březích Cidliny zhruba kolem stovky.

Kde se uskuteční příští jubilejní dvacátý ročník akce, už Mirek Tupec ví, ale kde to bude, prozradit nechce. „Bude to překvapení,“ dodal tajemně.

První myšlenka uspořádat otužileckou akci Tupce napadla, když šel jeden lednový den okolo zamrzlého rybníka v nedalekých Skřivanech.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Akce se letos konala již podevatenácté.

„Napadlo mě - tady by bylo pěkné koupání. A bylo, k rybníku jsme se brodili sněhem po kolena. Mělo jít o jednorázovou akci. Nabyla ale takových rozměrů, že to nešlo zastavit,“ zavzpomínal organizátor s tím, že všechny tyto akce pořádá pro kamarády a přátele.

„A pro lidi, kteří přijdou. Pro lidi, kteří nepřijdou, to nedělám,“ neopomenul skončit s žertem na rtech Tupec.

Reklama

Výběr článků

Načítám