Hlavní obsah

Man Bookerovu cenu získal Američan George Saunders

• Aktualizováno

Man Bookerovu cenu získal americký spisovatel George Saunders za svůj vůbec první román Lincoln in the Bardo. Porota ocenila inovativní styl meditativního vyprávění o návštěvě amerického prezidenta Abrahama Lincolna u hrobu jeho jedenáctiletého syna. Do Spojených států putuje po loňském historicky prvním ocenění amerického autora podruhé v řadě.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Spisovatel George Saunders s román Lincoln in the Bardo, za který získal ocenění.

Článek

Osmapadesátiletý autor, známý především díky své povídkové tvorbě a kratším novelám, zaujal pětičlennou porotu dílem, v němž popisují Lincolnovu návštěvu na washingtonském hřbitově již nežijící postavy, které se nejsou ochotny smířit se svou smrtí. Bardo je termín, který používají tibetští buddhisté pro stav mezi smrtí a novým zrozením.

Předsedkyně poroty Lola Youngová ocenila Saundersovo dílo za jeho „inovativnost a velmi odlišný styl”. Cenu mu v Londýně předala manželka prince Charlese vévodkyně Camilla.

Od roku 2014, kdy se možnost ucházet se o cenu otevřela pro autory z USA, jde o druhý americký triumf po loňském ocenění díla Paula Beattyho The Sellout.

Saunders si z Londýna odváží 50 tisíc liber (1,45 miliónu korun). Uspěl v konkurenci pěti finalistů, kterými byli další Američané Paul Auster a Emily Fridlundová, skotská autorka Ali Smithová, Brit pákistánského původu Mohsin Hamid a debutující britská spisovatelka Fiona Mozleyová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám