Hlavní obsah

Zemřel karikaturista Vladimír Renčín

Aktualizováno

Ve věku 75 let zemřel ilustrátor a karikaturista Vladimír Renčín, uvedla to ve středu Česká televize. Jeho kreslené vtipy byly spojeny s Mladým světem, Dikobrazem a dlouhá léta také s deníkem Právo, odkud je přebíraly i Novinky.cz.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Vladimír Renčín

Článek

Jeho dcera Zuzana Renčínová ČTK sdělila, že rozloučení se uskuteční v kruhu rodiny a přátel.

Renčín patřil společně s Vladimírem Jiránkem, Václavem Teichmannem, Miroslavem Kemelem a Štěpánem Marešem mezi nejvýznamnější české kreslíře posledních desetiletí.

Přispíval do mnoha zahraničních periodik, například německých Bild der Wissenschaf, Die Zeit či Geo, britského New Scientist a amerického týdeníku Time.

Po absolvování střední ekonomické školy pracoval postupně na pozicích od učedníka až po redaktora či fotografa v několika podnicích, jako byly například Noviny Jablonecka či závodní časopis podniku Železnobrodské sklo. Kreslení „na plný úvazek“ se věnoval od roku 1965.

Foto: Vladimír Renčín, Právo

Budiž zatmění Měsíce, ale pozor, mohlo by jít o řízenou provokaci.

V roce 1974 jej vyšetřovala Státní bezpečnost, kvůli čemuž nemohl několik let publikovat.

Renčín měl přes stovku samostatných výstav kreseb v Česku i v zahraničí. Byl velmi žádaným ilustrátorem nejen zábavných knížek, ale i odborných publikací, které svým humorem odlehčil. V roce 2011 ho tehdejší prezident Václav Klaus vyznamenal medailí Za zásluhy.

Pracovní nasazení mu přetrhla až vážná nemoc, kvůli které se stáhl do ústraní a přestal veřejně publikovat.

Foto: Vladimír Renčín, Právo

K dnešnímu dni činí váš dluh 67 miliónů korun. To víte, za blbost se platí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám