Hlavní obsah

Voda vyrobená ze vzduchu. Češi se chtějí na Expu v Dubaji předvést

Voda vyrobená ze vzduchu s pomocí solárních panelů by měla být základem české expozice světové výstavy Expo 2020 v Dubaji a možná i artiklem pro regiony závislé na jejích dodávkách. V pondělí koncept ministrům představí generální komisař poslední světové výstavy v Miláně Jiří František Potužník.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nový projekt má navazovat na úspěšný český pavilon z milánské výstavy Expo 2015

Článek

Vláda bude schvalovat výsledek výběrového řízení ministerstva zahraničí na vedení českého zastoupení na výstavě, které Potužník na jaře vyhrál, i koncept, na jehož vypracování měl dva měsíce.

„Chceme prezentovat systém, který dokáže za pomocí solární energie produkovat vodu ze vzduchu, a to v podstatě samoudržitelně, to znamená bez dalších energií,” uvedl Potužník.

„My doufáme, že když se to podaří postavit, bude to řešení i pro další regiony od Afghánistánu až po jih Ameriky,” poznamenal. Na projektu chce spolupracovat s Českým vysokým učením technickým (ČVUT) a Akademií věd.

Projekt navazuje na bronzovou medaili z Milána

Česko by mělo na výstavě opět postavit vlastní pavilon, ve kterém by se prezentovalo jako země přírody, inovací a hlavně vody. Voda přitom byla jedním z klíčových témat českého pavilonu už na výstavě v Miláně.

„Snažíme se i na základě dobrých výsledků z Milána, kde nám proplétání technologií přineslo bronzovou medaili za architekturu, propojit různá vědecká odvětví,” přiblížil Potužník základ nového projektu.

Pavilon za čtvrt miliardy

Náklady na původní pavilon a expozici měly činit 250 miliónů korun. Další desítky milionů by podle návrhu mohly být navíc investovány do okolí české budovy a doprovodných programů.

„Přímo z rozpočtu počítá projekt se 160 milióny korun, 70 miliónů zůstalo z Milána jako nevyčerpaná úspora, kterou bychom chtěli vyčerpat, a 20 miliónů seženu ze soukromých zdrojů, podobně jako tomu bylo v Miláně,” popsal Potužník finanční zdroje projektu.

Reklama

Související témata:

Související články

V Kazachstánu začalo Expo 2017

Světovou výstavu Expo 2017 v pátek zahájil v Astaně kazašský prezident Nursultan Nazarbajev. Za Českou republiku, která má v hlavním městě Kazachstánu svůj...

Výběr článků

Načítám