Hlavní obsah

Vědci objevili pod hladinou oceánu kouřící komíny

Němečtí vědci ze Spolkového úřadu pro geologický výzkum a suroviny nalezli na sedmi místech v Indickém oceánu v hloubce 3400 až 3700 metrů „kouřící komíny“. Je to jakýsi hydrotermální průduch, z něhož vyvěrá mineralizovaná voda o teplotě až 400 °C.

Foto: Profimedia.cz

Takzvané kouřící komíny se nacházejí v hloubce 3700 metrů pod povrchem oceánu.

Článek

Tak horká voda by se za běžných okolností přeměnila v páru, ovšem pod obrovským tlakem oceánu zůstává tekutá. Voda, která se z hlubin valí, je plná rozpuštěných nerostů. Kromě vysoké hladiny neželezných kovů (olovo, měď, zinek) a drahých kovů (zlato, stříbro) obsahuje například i antimon, bismut, gallium, kobalt, nikl, selen a tellur. Různobarevné proudy vody mají název »černí kuřáci« či »bílí kuřáci«.

Pod vlivem okolní chladné vody nerosty krystalizují a ukládají se do takzvaných  komínů, které jsou vysoké jako šestnáctipatrový dům. A právě odsud by se v budoucnosti měly tyto usazeniny těžit.

Komíny byly poprvé objeveny před třiceti lety v Pacifiku. Většina  se nachází v hloubce mezi 1600 a 3200 metry pod hladinou oceánu. Výjimkou jsou komíny ve Středoatlantickém hřbetu, které leží v hloubce 4200 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám