Hlavní obsah

Výbuch rozhodčích v přímém přenosu

Novinky, Martin Kavka
PRAHA

První jarní prohra ostravského Baníku, v jehož sestavě zbyla po ofenzivním záložníkovi Lukešovi přeřazeném do 'béčka' nezacelená díra, skvělý nástup problematického Urbánka a hlavně - neuvěřitelné přehmaty hlavního sudího Járy a asistenta Hanovského. To je sumář pondělní dohrávky 19. kola fotbalové ligy, v níž Olomouc doma porazila Ostravu 1:0.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Selské stavení bylo již delší dobu neobydlené.

Článek

Spásou fotbalistů Olomouce se stal Aleš Urbánek. Muž, o němž již byly popsány desítky novinových stránek. Chlapík s talentem od boha, ale zároveň chronický sběratel problémů. Kolikrát již zklamal ty, kteří mu dali důvěru...

Včera však právě on minutu po svém příchodu na hřiště, šest minut před koncem, pohotovou ranou z voleje vytrhl Olomouci trn z paty. Jeho gól znamenal únik Sigmy ze sestupových vod, předposlední místo Hanáci opět přenechali Bohemians.

Lukešovo vyřazení chybou

Druhým fotbalistou, o němž se včera hodně hovořilo, i přesto, že na trávníku chyběl, byl ostravský Martin Lukeš. Jedna z klíčových postav Baníku byla během víkendu za nesouhlas s novou smlouvou přeřazena do třetiligové rezervy, což se ukázalo jako chyba. Lukeš v pondělí v ostravské rozehrávce velmi chyběl.

Hráč s reprezentačními zkušenostmi umí podržet míč, poradí si v osobních soubojích, dokáže zakládat nebezpečné útoky a svým pohybem si často vynucuje důležité standardní situace. A právě to včera Baníku notně chybělo. A smutný jistě byl i kanonýr Václav Svěrkoš, který marně čekal na povedenou přihrávku.

Nepochopitelný krok vedení se tak Ostravě, bojující o třetí místo v lize, velmi rychle vymstil. A co na to hráči? Hudrují a kapitán René Bolf zvažuje, že se za Lukeše u funkcionářů přimluví. Fanoušci již svým skandováním jména absentujícího fotbalisty své rozhořčení najevo dali.

Tragikomická dvojice Jára-Hanovský

A pondělní výkon arbitrů? Děs a hrůza, Jaroslav Jára a Stanislav Hanovský utkání doslova zbabrali. Už se stalo tradicí, žehrat na sudí, ale to, čeho byli fotbaloví fanoušci svědky v přímém přenosu, žádalo několikeré (bohužel bezúspěšné) promnutí očí. Přehlédnutí gólu, nesmyslné vyloučení a naprosto nepochopitelné zastavení ostravského brejku...

První hrubka přišla po půlhodině hry, když Jára i jeho asistent vůbec nezaregistrovali olomouckou branku! Reiter za hranicí šestnáctky vypálil, míč se od břevna odrazil za brankovou čáru a zpět do hřiště. Sudí? Nic. Po více než hodině hry zakopává Matušovič v šestnáctce, ihned vstává a hodlá se znovu zapojit do hry. Sudí? Druhou žlutou kartou posílá záložníka do šaten! Simulování? Ale, pane sudí, to přece vypadá jinak.

Třetí kousek si pak tragikomická dvojice Jára-Hanovský nechala do 73. minuty: jedenáct minut před Urbánkovou trefou peláší směrem k domácí svatyni Pospěch, ale asistent jeho brejk zastavuje. Šokuje tak nejen hosty, ale i Uličného partu a ochozy.

V závěru ještě Jára přidal trumf v podobě další červené karty (po předchozí žluté) pro hostujícího gólmana Laštůvku. Ten se zapojuje do snahy svých spoluhráčů o vyrovnání, v pokutovém území reklamuje roh a to se zřejmě u Járy nesmí...

Hodí je přes palubu?

Jára s asistentem Hanovským zcela nepochybně hrubě ovlivnili výsledek zápasu a uřízli si ostudu v přímém televizním přenosu. Otázkou nyní je, co s tím udělá komise rozhodčích. Hodí již arbitry, kteří na ligu evidentně nestačí, konečně přes palubu?

Vždyť Jára se podobně předvedl (opět v televizi) již v 16. kole, když v souboji Teplic a Sparty upřel letenským a Severočechům penaltu, navíc u Strakových svěřenců přehlédl i "karetní" fauly Gabriela a Rezka. Ale chybujících rozhodčích je víc.

Teď je na tahu komise sudích. Počkejme si.

Reklama

Související články

Olomouc se vzdálila sestupu

Fotbalisté Olomouce po obrovské bitvě přehráli ve důležitém utkání Baník Ostrava 1:0. Po bezbrankovém prvním poločasu se několik minut před koncem trefil...

Výběr článků

Načítám