Hlavní obsah

Ulihrach si za doping dva roky nezahraje

PRAHA

I analýza druhého vzorku potvrdila doping Bohdana Ulihracha na loňském tenisovém turnaji v Moskvě. Mezinárodní tenisová federace tak automaticky zastavila českému reprezentantovi činnost na dva roky. Ulihrach se proti rozhodnutí hodlá odvolat a požádat vedení federace o slyšení.

Foto: Stanislav Prečan

Skupina MaryLand

Článek

Ulihrach sestavuje v současné době tým odborníků, kteří mu pomohou s obhajobou. Ukončit kariéru ale nehodlá. "Tenis mám rád. Pevně věřím, že to dobře dopadne a určitě bych nechtěl s tenisem skončit," řekl Ulihrach na tiskové konferenci. "Pokusil bych se o návrat," ujistil svěřenec Martina Nekoly, s kterým se paradoxně dohodl na spolupráci v den, kdy se dozvěděl výsledek dopingové kontroly.

Test prokázal přítomnost nandrolonu

Pozitivní test měl Ulihrach loni 3. října na metabolity anabolického steroidu nandrolonu. Tenistovi naměřili komisaři ve vzorku A 5,2 nanogramu norandrosteronu na mililitr moči a ve vzorku B z 24. ledna 3,2, což je stále pozitivní výsledek. V těle měl 3,8 ng/ml noretiocholanolonu a výsledek 'béčka' byl 2,5.

Testy se dělají z jednoho odebraného vzorku, který je hermeticky uzavřen a lékaři tvrdí, že určité odchylky výsledků jsou obvyklé.

Ulihrach tvrdí, že stále netuší, proč měl zvýšenou hladinu zakázané látky. Přemýšlel o dvou různých možnostech. "První je, že si tělo vyprodukuje o trochu víc látek," uvedl tenista a v současné době si zjišťuje, jaké hodnoty nandrolonu má přirozeně v těle. Druhou možností prý je, že v Rusku něco špatného snědl. "Nebo jsem vypil nějaký energetický nápoj, v kterém to bylo obsažené a nebylo to na etiketě," krčil rameny hráč, který vždy jí a pije, co je na turnajích k dispozici.

Ulihrach se odvolá

Nandrolon patří mezi anabolické steroidy, které jsou v kategorii 'nejtěžší doping', a v tenisu, atletice, fotbalu a dalších sportech za jejich užití automaticky následuje dvouletý distanc. Stejnou látku našli dopingoví komisaři u Petra Kordy na Wimbledonu v roce 1998. Bývalý druhý hráč světa rovněž dostal dvouletý trest, federace mu ho později zkrátila na polovinu, ale Korda mezitím ukončil kariéru.

Ulihrach v pondělí odešle žádost o slyšení u vedení Mezinárodní tenisové federace a za pomoci právníka, biochemika a lékaře se pokusí porušení dopingových pravidel vysvětlit. K projednání kauzy musí dojít do 60 dnů. V případě, že neuspěje, může se obrátit ještě k arbitrážnímu soudu.

Věnuje se kondiční přípravě

Hráč žije s tím, že měl pozitivní dopingový test, už půl roku. "To čekání není nic moc. Je to hodně špatná zkušenost," povzdechl si Ulihrach. Začátkem roku léčil zranění lýtka, ale nyní je v pořádku. "Normálně trénuji a pevně doufám, že se to za dva měsíce vyřeší a naskočím do turnajů," věří Ulihrach. Pauzu využívá ke kondiční přípravě.

Trenér Nekola je optimistou a věří, že by Ulihrach mohl stihnout French Open. "Jsme připraveni rychle přejít do krátkodobého tréninkového harmonogramu a začít hrát," uvedl. Ulihrach trénuje na Spartě s dalšími hráči. "Ale trénink je něco jiného než zápasový rytmus," konstatoval Ulihrach.

Tenista cítí od svého okolí podporu. "Chtěl bych poděkovat všem, kteří mě podrželi," uvedl Ulihrach. V jeho nevinu věří tenisový svaz, který mu nabídl pomocnou ruku, lidé z ATP Tour i hráči. "Volali mi a říkali, že nevěří, že jsem něco vzal. Většina lidí tvrdí, že to musí být nějaké nedorozumění," dodal hráč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám