Hlavní obsah

Tenisový šéf se bojí o fedcupový tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Českého tenisového svazu (ČTS) Ivo Kaderka zvažuje, že kvůli válce v Iráku a možným hrozbám teroristických útoků nevyšle tým k utkání prvního kola Fed Cupu. Češky mají hrát 26. a 27. dubna v Lowellu proti domácímu americkému týmu, který vyrukuje se Serenou a Venus Williamsovými.

Foto: Petr Štrympl
Článek

Kaderka se obává o bezpečnost českých hráček, a proto požádal o záruky a vyjádření k situaci ministra zahraničí i předsedu branně-bezpečnostního výboru parlamentu. Zaslal i dopis s vyjádřením obav na Mezinárodní tenisovou federaci (ITF), která Fed Cup pořádá.

"Jsme rozumní lidé a naše pocity vyplývají z toho, co se děje ve světě a jaká je mezinárodní situace," prohlásil Kaderka na dnešní tiskové konferenci. "Ochrana životů je víc než úspěch ve Fed Cupu," dodal.

Víra ve stejný metr

O účasti tenistek rozhodne výkonný výbor svazu na svém zasedání 16. dubna. Zároveň se bude projednávat nominace kapitánky Petry Píchalové-Langrové. Ta zatím zvažuje, že by hrály Daniela Bedáňová, Iveta Benešová a Klára Koukalová. O čtvrté hráčce do týmu ještě jasno nemá.

Pokud Kaderka získá indicie, že existuje jakákoli možnost teroristického útoku či jiného nebezpečí, tak bude prosazovat, aby Češky v Americe nehrály. "Riziko nepřipustím a za rozhodnutí vezmu odpovědnost na sebe," řekl Kaderka. "Nestraším, jenom dávám pozor a vím, kolik lítá po světě šílenců," dodal.

Kaderka v dopise na ITF rovněž vznesl dotaz, jaký postih by týmu v případě neúčasti hrozil. Upozornil na příklad Američanek, které kvůli obavě o svou bezpečnost po zářijových teroristických útocích na New York a Washington na poslední chvíli nejely hrát finálovou skupinu Fed Cupu do Madridu v roce 2001 a žádné sankce nedostaly. "Věřím, že se na všechny se bude brát stejný metr," doufal Kaderka.

Většina českých hráček je v současné době v Americe. Bedáňová tam zůstane až do Fed Cupu, ale Benešová a Koukalová mají v plánu týden před reprezentací turnaj v Budapešti. Do USA by mělo české družstvo odletět v pondělí 21. dubna.

V Turecku se Fed Cup hrát nebude

Mezinárodní tenisová federace (ITF) přeložila kvůli válečnému konfliktu v Iráku zápasy euro-africké zóny Fed Cupu z Turecka do Portugalska. Utkání se budou hrát koncem dubna a místo Antalye bude dějištěm regionální kvalifikace portugalský Estoril.

"Vůbec nejsme rádi, že jsme byli donuceni zápasy přeložit na jiné území. Kvůli konfliktu v Iráku je ale situace v regionu velmi nestabilní a naší prioritou je bezpečnost pro hráčky i jejich doprovod," řekl šéf ITF Francesco Ricci Bitti.

Turecko sousedí s Irákem a jako člen NATO je spojencem USA ve válce proti režimu Saddáma Husajna.

Reklama

Výběr článků

Načítám