Hlavní obsah

Sparta zvýšila náskok na sedm bodů a přiblížila Hradec sestupu

LIBEREC

Fotbalisté pražské Sparty obnovili vydřeným vítězstvím nad Hradcem Králové 2:0 svůj náskok v čele ligy na sedm bodů. Druhá Slavia totiž ve šlágru 25. kola remizovala v Liberci 0:0. Poražený Hradec se prohrou přiblížil sestupu. Přitom na Letné domácí dlouho trápil a Kalousek měl na kopačce dokonce úvodní gól.

Foto: Antonín Šácha

Burčáci z Míkovic

Článek

Hradec tak po porážce na Letné ztrácí na čtrnácté Blšany už osm bodů. Pět týmů před ním totiž shodně remizovalo. Bohemians doma s Jabloncem, Budějovice s Blšany a také Olomouc s Příbramí. Olomouc, Blšany a Budějovice přitom mají v poslední době velké problémy vstřelit gól, což není pro ligovou záchranu ideální. Remízou skončilo i utkání Liberec vs. Slavie. Vedle Sparty dokázaly vyhrát ještě Zlín a Brno. Pro oba moravské kluby znamená tříbodový zisk s největší pravděpodobností ligovou záchranu. Kolo uzavře pondělní zápas Synotu s Viktorií Žižkov.

Mistrovského aspiranta zachránil Zelenka

Na Letnou se v sobotu večer moc fanouškům nechtělo a ti, co přišli, dlouho svého rozhodnutí litovali. Sparťané totiž proti poslednímu týmu tabulky marně hledali nápad, kterým by překonali jeho důslednou defenzívu, do níž se zapojoval hluboko na své polovině celý tým. Téměř půl hodiny to bylo sparťanské trápení se vším všudy a stereotypní hra domácích, k níž se přidávala neobvyklá nepřesnost v rozehrávce, vzápětí přinesla z hlediště první protest v podobě pískotu.

Trenér Kotrba ve snaze něco změnit poslal ve druhé půli na trávník poprvé po návratu z Anglie obránce Labanta a jeho příchod diváci přivítali potleskem. Ale trápení pokračovalo a nepomohl ani Michalíkův dalekonosný pokus. Kotrba se zanedlouho rozhodl vystřídat podruhé a na hřiště měl přijít Flachbart místo Zelenky, jenže v 62. minutě k domácímu záložníkovi doputovala přihrávka od Kincla, Zelenka se před brankou technickou finesou zbavil dvojice hradeckých stoperů a dostal svůj tým do vedení.

Ani střídaní a vedoucí gól však k větší pestrosti hry Sparty nevedly. Střídavší hradecký Bouška se alespoň dočkal potlesku sparťanských fanoušků, kteří se v nastaveném čase radovali i z druhé branky, již po přihrávce střídajícího Pospíšila vstřelil těsně před závěrečným hvizdem Sionko.

V Olomouci bez pořádné šance

Olomoučtí fotbalisté se přidali k současnému trendu ligy: hrát bez branek. Po týden staré bezbrankové remíze v Jablonci tímto skóre dopadl jejich dnešní duel s Příbramí. Týmu trenéra Petra Uličného citelně chyběl zraněný Tuma, který scházel především při situacích v šestnáctce Příbrami. V zápase sotva průměrné úrovně vadil oběma mužstvům terén, zejména pak domácím, kteří chtěli útočit a tvořit hru. Ani jeden celek si nevypracoval za celé utkání vyloženou šanci.

Jablonec na Bohemians remizoval

Ve druhém utkání za sebou fotbalisté pražských Bohemians doma jen remizovali s dalším sestupem ohroženým celkem a jejich šance na záchranu tak znovu o něco klesly. Jablonec naopak před patnáctými Bohemians dál drží sedmibodový náskok.. Přestože měli dnes v "dolíčku" celý zápas Pražané převahu, byli nakonec rádi za bod. Čtvrt hodiny před koncem totiž jablonecký Michálek poslal hosty do vedení a "klokani" v zoufalém náporu jen Bednářovou zásluhou vyrovnali.

Zlínští fotbalisté vyhráli v Teplicích

Fotbalisté Teplic utrpěli další ztrátu ve snaze o účast v Poháru UEFA. Dnes narazili na dobře organizovanou obranu Zlína, jíž překonali jen jednou a naopak dvakrát inkasovali. Moravský ligový nováček se tak s největší pravděpodobností v lize zachrání. Ve 30. minutě šli hosté po zásluze do vedení. Od domácího Horvátha se odrazil míč až ke zlínskému Zemánkovi. Ten byl zcela sám před brankářem Poštulkou, počkal si na naběhnutého Babniče, kterému nasměroval přihrávku tak, že hostující útočník střílel do prázdné branky.

Teplice stačily do poločasu vyrovnat. Ve 42. minutě zahrál Voříšek zleva roh na zadní tyč zlínské branky, kam si naskočil Rezek a hlavou nedal Rzeszotovi šanci. Teplice mohly jít do vedení v 57. minutě. Zelenkův centr ale Tesařík hlavičkoval těsně vedle. Přesnější byli Zlínští v 62. minutě. Dobešův roh na přední tyč trefil přesně hlavou Švach. Domácí se snažili vyrovnat, jenže střely Voříška, Kolomazníka a Horvátha končily na brankáři Rzeszotovi.

Blšany potřetí za sebou nedaly gól

Blšanští fotbalisté potřetí za sebou nedokázali vstřelit gól, ale stejně jako před dvěma týdny na Bohemians jim to v Českých Budějovicích stačilo na bod. Ten jim uchoval šestibodový náskok před předposledními Bohemians. Domácí začali ofenzivně, dlouhé minuty se hrálo na polovině Blšan, kteří však ve svém pokutovém území velké nebezpečí pro svého gólmana nepřipustili. Starosti udělal Chvalovskému pouze ve 3. minutě hlavou Latka. Střely Matouška a Jůna minuly blšanskou branku.

Po přestávce si Budějovičtí opět vytvořili převahu, ale její efekt stále scházel. Do 70. minuty na obou stranách hrozilo nebezpečí pouze ze standardních situací. Vozábalův trestný kop ale zcela volný Horejš dobře netrefil a na druhé straně Čížek těsně minul spojnici budějovické branky. Málo pohledný zápas už ve zbytku času žádné šance nepřinesl a skončil nerozhodně, což vyhovuje více Jihočechům.

Brno vyhrálo díky Musilově brance

Brna nad Ostravou Branka Petra Musila ze 65. minuty rozhodla o těsném vítězství fotbalistů Brna nad Baníkem Ostrava. Ziskem tří bodů Brňané vypluli ze sestupových vod do klidnějšího středu tabulky. Baník se sice v závěru pokoušel tlakem o vyrovnání, jediným výsledkem této snahy ale byla tyč, kterou trefil v 70. minutě Bystroň. Brno i bez svého potrestaného nejlepšího střelce Doška vsadilo na ofenzivní hru, největší nebezpečí hrozilo z jeho standardních situací. Po většinu úvodního poločasu se Baník pouze bránil a jeho sporadické pokusy o útočné výpady končily na hranici velkého čtverce. Na nekvalitním a hrbolatém hřišti s písečnými ostrůvky se sice Brňané dostávali častěji k zakončení, ale chyběla mu přesnost a hlavně větší razance.

Slavie promarnila šanci

Liberec i Slavie slibovaly ofenzívní představení a své předsevzetí pilně naplňovaly od úvodního hvizdu. Ve slávistické sestavě překvapivě chyběl záložník Piták, kterého přes noc přepadla angína. Trenér Beránek se snažil jeho neúčast nahradit zařazením tří útočníků, ovšem brzy své rozestavení změnil. Měl k tomu pádné důvody, protože domácí brzy převzali otěže hry a slávistická obrana se dostávala pod tlak. V první minutě měl sice Tomáš Došek velkou šanci, ale navázal na tradici posledních týdnů a pálil jen do boční sítě.

Po přestávce slávisté změnili obraz hry a dokazovali, že v druhých polovinách zápasů se jim daří mnohem lépe. Donutili domácí, aby se přizpůsobili jeji kombinační hře a zápas už neměl tak zajímavý průběh a šancí byli minimum. A to ještě nejslibnější střeleckou pozici měl liberecký mladík Broschinský, který v 57. minutě pálil z dvaceti metrů nebezpečně, ale nad břevno. Slávisté byli aktivnější i v závěru zápasu, ale výhru na svou stranu už nestačili strhnout.

Tabulka po neúplném 25. kole:
1. Sparta25184344:1258
2. Slavia25149251:1851
3. Liberec25134837:3243
4. Žižkov24125732:2741
5. Teplice25115928:2838
6. Ostrava251141034:2837
7. Příbram2588930:2732
8. Synot24951029:3232
9. Zlín2588926:3332
10. Brno25871027:2631
11. Č. Budějovice25851231:4429
12. Olomouc25691020:2427
13. Jablonec25512824:3427
14. Blšany25751323:3026
15. Bohemians25481331:4820
16. H. Králové252121119:4318

VÝSLEDEK

Slovan Liberec vs. Slavia Praha 0:0

Rozhodčí: Liba - Gulajev, Krátký. ŽK: Hodúr - Müller. Diváci: 6400.

SK České Budějovice vs. Chmel Blšany 0:0

Rozhodčí: Dvořáček - Holub, Hruška. ŽK: Vozábal - Pleško, Čížek, Horáček, Chvalovský. ČK: 89. Pleško (Blšany). Diváci: 2192.

Sigma Olomouc vs. Marila Příbram 0:0

Rozhodčí: Hlaváč - Zlámal, Lhoták. ŽK: P. Siegl - Svoboda, Kulič. Diváci: 3839.

1. FC Brno vs. Baník Ostrava 1:0 (0:0)

Branka: 65. Musil. Rozhodčí: Polák - Pokorný, Pinkas. ŽK: Schuster, Belic - Hoffmann. Diváci: 2650

Bohemians Praha vs. FK Jablonec 97 1:1 (0:0)

Branky: 79. Bednář - 75. Michálek. Rozhodčí: Puček - Tulinger, Wilczek. ŽK: Lesák, Bednář - Majsniar, Novák, Šenkeřík. ČK: 69. Svojtka (Jablonec). Diváci: 2652.

FK Teplice vs. Tescoma Zlín 1:2 (1:1)

Branky: 43. Rezek - 30. Babnič, 62. Švach. Rozhodčí: Beneš - Amler, Vodička. ŽK: Verbíř - Švach, Červenka. Diváci: 3627.

Sparta Praha vs. Hradec Králové 2:0 (0:0)

Branky: 62. Zelenka, 90. Sionko. Rozhodčí: Matějek - Pustka, Hruška. ŽK: Poborský - Bouška. Diváci: 5028.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám