Hlavní obsah

Po pauze opět pokračuje fotbalová liga

PRAHA

Po úspěšné reprezentační pauze se vrací pozornost fotbalových příznivců znovu na tuzemské prvoligové trávníky. Ve 22. kole se znovu rozhoří boje o titul, pohárové příčky a záchranu. Kolo odstartuje sobotní zápas Sparty v Blšanech.

Foto: Lukáš Mižoch

Hlavní brána do ostravské Zoo

Článek

Sparta jede do Blšan, s nimiž si od loňské sezóny začala kazit dříve vítěznou bilanci. Na podzim 2001 zde utrpěla památný debakl 0:3 a nedařilo se jí ani o rok později, kdy doma ztratila body za remízu 1:1.

Domácí nemají stále vyhráno, pro útěk z míst ohrožených sestupem ještě nějaké body potřebují. "Oběma týmům jde o hodně. Ze Sparty máme respekt, ale strach určitě ne," tvrdil domácí kouč Günter Bittengel. Jeho tým v pauze sehrál jedinou přípravu: s druholigovým ruským Kaliningradem prohrál 1:2. Zraněn je Pešír.

Také sparťané vyplnili přestávku přípravným utkáním a v Teplicích vyhráli 3:1. Největším problémem pro trenéra Jiřího Kotrbu bylo, v jakém stavu se mu vrátí šest reprezentantů. Až na Michalíkovu bolestivě nakopnutou achillovku jsou však všichni v pořádku. "Myslím, že Blšany už nejsou tím týmem z dřívějška s basketbalovými rysy. Ve svém středu mají dostatek hráčů ke kombinační hře a umí toho využít," prohlásil sparťanský trenér.

Jablonec si brousí zuby na mistra

Liberec si vysloužil pověst týmu, který vyhrává jen doma a venku pravidelně ztrácí. Nyní přivítá mužstvo z nedalekého Jablonce, které nastartovalo na podzim liberecké trápení na venkovních hřištích. V podzimním duelu vedl Slovan na Střelnici 3:0, ale nakonec uhrál jen remízu 3:3. Domácí prý ale zápasem nijak zvlášť nežijí. "Pro nás je to zápas jako každý jiný," hlásil trenér Josef Csaplár. Zraněni jsou Johana a Slovák, za vyloučení pyká Langer.

To soupeř bere duel prestižněji. "Přece jenom to je derby a čím víc se bude zápas blížit, tak atmosféra kolem bude napjatější. Na druhou stranu, více bodů se za zápas nerozděluje," mínil kouč Vlastimil Palička. Jablonec sice už přerušil dlouhou sérii bez porážky, ovšem na výhru venku marně vzpomíná bez dvou týdnů celý rok. A v derby nevyhrál dokonce už 4,5 roku.

Hradec potřebuje body na záchranu

Hradec Králové má zřejmě jednu z posledních možností uchovat si reálnou šanci na záchranu. Přivítá Olomouc, která měla ještě nedávno podobné problémy, ale na jaře se pod vedením dřívějšího hradeckého kouče Petra Uličného zvedla a jistým krokem kráčí za udržením. Východočeši už osmkrát v řadě nedokázali vyhrát, soupeř naopak pětkrát neprohrál.

Trenér Hradce Leoš Kalvoda si je vědom svízelné situace. "Pokud chceme zůstat ve hře, tak musíme zvítězit," pravil Kalvoda, jenž trochu spoléhá na skutečnost, že oba týmy hrají proti svým bývalým koučům. "Moji svěřenci určitě budou chtít svému bývalému trenérovi ukázat, že fotbal hrát umějí," hecoval tým. Nemocný je útočník Mooc.

Sigma se chce i na východě Čech přiblížit jistotě prvoligové účasti. "Bude to však ohromně těžké, Hradci jde o všechno. Akutně potřebuje vyhrát a podřídí tomu vše. Spoléhám však na to, že agresivita, bojovnost a vůle po vítězství nám přinesou úspěch," řekl Uličný.

Zlínští chtějí alespoň remízu

Zlín se dostal z podzimních potíží a nyní přivítá Příbram, která už rok nedokázala na soupeřových hřištích zvítězit. "Po remíze se Slavií se pokusíme zopakovat obdobný výkon. Chceme totiž do středu tabulky," prohlásil zlínský trenér Vlastislav Mareček, jemuž dělá vrásky jen Hlavňovského svalové zranění.

Hosté by rádi přivezli ze Zlína body, ale trenér Jozef Chovanec dobře sledoval minulé výkony soupeře a mluví o něm s uznáním. "Zvlášť doma podávají kompaktní výkony, ale rádi bychom nějaký bod přivezli," prohlásil kouč týmu, který touží po startu v Intertoto Cupu. Zraněni jsou Rychlík a Formánek, žluté karty posadí na tribunu Kuliče.

Baník opět s Lukešem

V Ostravě se mohou diváci těšit na návrat Martina Lukeše, kterého vzalo po vleklých sporech na milost klubové vedení. Jeho tým hostí Bohemians, kteří sice získávají pravidelně body doma, ovšem venku se jim zdaleka tolik nedaří.

Domácí mají na paměti řadu domácích remíz s 'klokany'. "Nasvědčuje to, že nám jejich hra zrovna nesedí. Když se jim ale vyrovnáme v důrazu, tak je fotbalovostí přehrajeme," tvrdil ostravský asistent Pavel Vrba. Na marodce jsou zranění Sviták, Kiša a Prohászka. Hosté dál živí záchranářský sen. "Rozhodně do Ostravy nepojedeme s nějakou defenzivní taktikou," avizoval trenér Dušan Uhrin ml. aktivní hru.

Budějovice by rády změnily bilanci

Slávisté dál myslí na titul, byť o něm mluví jen opatrně. Za sebou mají už sedmnáct zápasů dlouhou sérii bez porážky, přesto na první Spartu ztrácejí čtyři body. A proti Jihočechům nepřipouští jinou možnost než vítězství. Pomoci jim k tomu může už uzdravený Lukáš Došek, v brance se opět objeví Václavík, protože Černý má problémy s klouby na ruce a dostal na ní sádru.

Hosté touží po remíze, ovšem pět posledních vystoupení na Slavii prohráli. "Stejně jako na Spartě nechceme působit ustrašeně a domácí pozlobit," plánoval trenér Pavel Tobiáš. Postrádat bude nemocného kanonýra Lafatu.

Brno hodlá opustit sestupové vody

Jihomoravské derby Brno - Synot je důležité především pro domácí. Hosté sice ztratili gloriolu neporazitelnosti a ve třech posledních zápasech vyšli dokonce bodově naprázdno, ovšem Brno je ve složitější situaci: na výhru čeká už sedm zápasů a přiblížilo se sestupovému pásmu.

I Synot hodlá změnit nepříznivou sérii a věří si. "Když budeme hrát, jak máme, tak vyhrajeme. Naším cílem je udržet si sedmé místo, a tím si zachovat naději na start v Intertoto Cupu," ohlásil plán trenér Radek Rabušic. Dlouhodobě zraněni jsou Gerycha a Vajda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám