Hlavní obsah

Pljuščenko kraloval i s bolavým kolenem

– WASHINGTON

Rus Jevgenij Pljuščenko potvrdil roli favorita a získal ve Washingtonu titul mistra světa v krasobruslení. Druhý skončil Američan Timothy Goebel, bronz získal Takeši Honda z Japonska. Čech Tomáš Verner si ve volné jízdě o příčku pohoršil a skončil dvaadvacátý. Přesto dosáhl nejlepšího českého výsledku v mužské kategorii od dob Petra Barny.

Foto: Vratislav Tobola

Stávkující odboráři

Článek

Pljuščenko předvedl ve volné jízdě nejobtížnější kombinaci ze všech závodníků: skočil čtverného s trojitým toeloopem a dvojitým rittbergerem. Lídr po kvalifikaci a krátkém programu vedle toho dokázal skočit i druhý čtverný toeloop a kombinaci trojitého axela s trojitým flipem.

Ruský krasobruslař, jehož největší soupeř z loňské sezóny Alexej Jagudin soutěž sledoval jen z hlediště, byl sice u některých skoků nejistý při dopadech, prezentace volné jízdy mu však u všech devíti vylosovaných rozhodčích zajistila první místo.

Mistr světa z roku 2001 si druhého světového titulu cení více. "Je to ještě hezčí, když vyhrajete podruhé. Vím, že jsem udělal několik malých chyb, ale ty byly způsobeny hlavně zánětem v koleni. Dnes bylo koleno úplně červené, ale odmítl jsem znecitlivující injekci a nechal jsem se ošetřit pouze mastí a masážemi," řekl po závodě dvacetiletý Rus.

Ten svou volnou jízdu, pro kterou mu Igor Korniljuk složil speciální skladbu Petrohrad 2003, jel až po domácím Timothym Goebelovi. "Goebelovu jízdu jsem neviděl, ale věděl jsem, že byla výborná a že skočil dva čtverné skoky," uznal Pljuščenko kvality svého největšího soupeře na šampionátu.

Honda zapomněl na kombinaci

Goebel ve své volné jízdě na hudbu George Gershwina z muzikálu Američan v Paříži předvedl skvělé skokanské představení. Kromě čtverného toeloopa skočil i čtverného salchowa v kombinaci s trojitým toeloopem a zaváhal jen u rittbergera, při němž se rukou dotkl ledu.

"Svou volnou jízdou jsem naprosto nadšený, nemohl jsem zajet lépe," radoval se po závodě dvaadvacetiletý Američan, kterého v letošní sezoně trápily zdravotní problémy. "Nebyl to pro mě jednoduchý rok, byl jsem zraněný a na národním mistrovství jsem předvedl slabý výkon. Zajel jsem tady nejlepší tři jízdy za celý rok a navíc se mi to povedlo před domácím publikem, proto jsem tak šťastný," dodal.

Čistou jízdu s dvěma čtvernými toeloopy předvedl Japonec Honda, který zaváhal pouze u trojitého lutze. Vítěz letošního mistrovství čtyř kontinentů, který měl krátce před šampionátem poraněný levý kotník, však se svým výkonem stoprocentně spokojen nebyl.

"Překvapilo mě, že jsem neskočil kombinaci po prvním čtverném toeloopu. Pak jsem na ni úplně zapomněl, takže jsem ji předvedl až v závěru jízdy," řekl Honda, který přesto udržel třetí pozici z krátkého programu a obhájil bronzovou medaili z loňského mistrovství světa v Naganu.

Reklama

Související témata:

Související články

Pljuščenko se natahuje po zlatu

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko vykročil v úterním krátkém programu za titulem mistra světa. Krasobruslař předvedl ve své jízdě kombinaci čtverného...

Výběr článků

Načítám